Twitter volgen brengt op, zo blijkt. Wie tweets over de beurshandel analyseert, kan daar een gemiddelde return van 15 procent uit halen.

Dat blijkt uit onderzoek van Timm Sprenger, economist aan de Technische Universiteit van München. Die nam samen met collega's zo'n 250.000 tweets onder de loep over beurskoersen en voorspelde op basis daarvan de toekomstige koers van het bedrijf. Eigenlijk met een vrij eenvoudige methode: de hashtags met de aandelencodes geven aan over welk bedrijf het gaat (vb. $AAPL is Apple), daarnaast is er de mening die de twitterende investeerder in kwestie over dat aandeel uit en merk je aan de retweets hoe waardevol de informatie is.

Conclusie, aldus Sprenger: "Als een investeerder zijn aandelenaankopen had georiënteerd op het algemene sentiment dat heerste op Twitter in de eerste helft van 2010, dan had hij een gemiddelde return van ruim 15 procent bereikt."

Sprenger ontwikkelde nu met enkele collega's de website TweetTrader.net. Op basis van automatische tekstanalyse kan die concluderen wat het algemene aanvoelen is op de beurs over dat aandeel. Voorlopig is de website nog in bèta.

Twitter volgen brengt op, zo blijkt. Wie tweets over de beurshandel analyseert, kan daar een gemiddelde return van 15 procent uit halen. Dat blijkt uit onderzoek van Timm Sprenger, economist aan de Technische Universiteit van München. Die nam samen met collega's zo'n 250.000 tweets onder de loep over beurskoersen en voorspelde op basis daarvan de toekomstige koers van het bedrijf. Eigenlijk met een vrij eenvoudige methode: de hashtags met de aandelencodes geven aan over welk bedrijf het gaat (vb. $AAPL is Apple), daarnaast is er de mening die de twitterende investeerder in kwestie over dat aandeel uit en merk je aan de retweets hoe waardevol de informatie is. Conclusie, aldus Sprenger: "Als een investeerder zijn aandelenaankopen had georiënteerd op het algemene sentiment dat heerste op Twitter in de eerste helft van 2010, dan had hij een gemiddelde return van ruim 15 procent bereikt." Sprenger ontwikkelde nu met enkele collega's de website TweetTrader.net. Op basis van automatische tekstanalyse kan die concluderen wat het algemene aanvoelen is op de beurs over dat aandeel. Voorlopig is de website nog in bèta.