Jonathan Petit, die werkt voor het softwarebedrijf Security Innovation, lichtte al een tipje van de sluier op aan het techmagazine IEEE Spectrum. Met behulp van een relatief eenvoudig lasersysteem slaagde hij erin om 'spookobjecten' te creëren in de baan van zelfrijdende auto's, zodat die denken dat ze voor een obstakel staan en vertragen of stoppen.

Terugkaatsen op het juiste moment

Zo'n zelfrijdende wagens gebruiken immers een zogenoemd Lidar-systeem om obstakels te detecteren. Die zenden laserpulsen uit en gebruiken het licht dat gereflecteerd wordt om afstanden te meten en te bepalen waar zich objecten bevinden.

Petit kon die laserpulsen, die niet versleuteld zijn, op nemen om ze op een later moment weer uit te zenden. 'Het enige lastige was om het signaal op het juiste moment terug naar de lidar te sturen,' zegt hij. Hij slaagde er zo in om de illusie van een valse auto, muur en voetganger te creëren en de zelfrijdende auto te doen vertragen of stoppen. Petit had daarvoor enkel een pulsegenerator en een zwakke laser nodig, hetgeen hem circa 50 euro kostte.

Mensen van slechte wil kunnen op die manier dus een zelfrijdende auto doen denken dat het iets of iemand gaat aanrijden, zodat die langzamer gaat rijden of stoppen. Ze kunnen de wagen ook met zoveel signalen bestoken dat die helemaal niet meer rijdt, aldus IEE Spectrum. De oplossing is volgens Petit even eenvoudig: versleutel de laserpulsen.

Hacken

Grote autoconstructeurs en bedrijven zoals Google brengen vandaag al prototypes van zelfrijdende wagens in het verkeer. In een opiniestuk op deze website waarschuwde Dirk Beynaerts eerder al dat hackers die erin slagen om de communicatie tussen sensoren van zelfrijdende wagens en verkeerslichten te manipuleren, grootse verkeerschaos kunnen veroorzaken.

Hackers slaagden er ook al in om de besturing van een rijdende elektrische Tesla over te nemen. Lees meer. (KVDA) (KVDA)

Jonathan Petit, die werkt voor het softwarebedrijf Security Innovation, lichtte al een tipje van de sluier op aan het techmagazine IEEE Spectrum. Met behulp van een relatief eenvoudig lasersysteem slaagde hij erin om 'spookobjecten' te creëren in de baan van zelfrijdende auto's, zodat die denken dat ze voor een obstakel staan en vertragen of stoppen.Zo'n zelfrijdende wagens gebruiken immers een zogenoemd Lidar-systeem om obstakels te detecteren. Die zenden laserpulsen uit en gebruiken het licht dat gereflecteerd wordt om afstanden te meten en te bepalen waar zich objecten bevinden.Petit kon die laserpulsen, die niet versleuteld zijn, op nemen om ze op een later moment weer uit te zenden. 'Het enige lastige was om het signaal op het juiste moment terug naar de lidar te sturen,' zegt hij. Hij slaagde er zo in om de illusie van een valse auto, muur en voetganger te creëren en de zelfrijdende auto te doen vertragen of stoppen. Petit had daarvoor enkel een pulsegenerator en een zwakke laser nodig, hetgeen hem circa 50 euro kostte.Mensen van slechte wil kunnen op die manier dus een zelfrijdende auto doen denken dat het iets of iemand gaat aanrijden, zodat die langzamer gaat rijden of stoppen. Ze kunnen de wagen ook met zoveel signalen bestoken dat die helemaal niet meer rijdt, aldus IEE Spectrum. De oplossing is volgens Petit even eenvoudig: versleutel de laserpulsen. Grote autoconstructeurs en bedrijven zoals Google brengen vandaag al prototypes van zelfrijdende wagens in het verkeer. In een opiniestuk op deze website waarschuwde Dirk Beynaerts eerder al dat hackers die erin slagen om de communicatie tussen sensoren van zelfrijdende wagens en verkeerslichten te manipuleren, grootse verkeerschaos kunnen veroorzaken.Hackers slaagden er ook al in om de besturing van een rijdende elektrische Tesla over te nemen. Lees meer. (KVDA) (KVDA)