Sinds deze maand is de hele Gentse binnenstad, goed voor een oppervlakte van 14 km2, virtueel beschikbaar in 3D. Met het 3D-project wil de stad onder meer een Vlaamse standaard ontwikkelen om digitale driedimensionele bouwaanvragen mogelijk te maken.

Het Gentse 3D-project loopt sinds april 2009. De kostprijs van 794.600 euro wordt voor 40 procent meegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het digitaal 3D-model van de Gentse binnenstad is elke maandagavond open voor het publiek. Vanaf komende zomer zou een virtuele wandeling door het stadscentrum ook via het internet mogelijk moeten zijn.

Maar het project gaat verder dan dat. Met het 3D-model wordt het ook mogelijk voor architecten en ingenieurs om hun ontwerpen digitaal in te passen. Een 3D-model geeft een duidelijker beeld dan een technische tekening, stelt burgemeester Daniël Termont, wat moet resulteren in een opener beleid en een hogere burgerparticipatie.

Op termijn is het de bedoeling om, in samenwerking met de Vlaamse administratie, een onafhankelijke standaard te maken voor digitale bouwaanvragen. De stad roept architecten op mee te werken in een aantal testcases.

Bron: Belga

Sinds deze maand is de hele Gentse binnenstad, goed voor een oppervlakte van 14 km2, virtueel beschikbaar in 3D. Met het 3D-project wil de stad onder meer een Vlaamse standaard ontwikkelen om digitale driedimensionele bouwaanvragen mogelijk te maken. Het Gentse 3D-project loopt sinds april 2009. De kostprijs van 794.600 euro wordt voor 40 procent meegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het digitaal 3D-model van de Gentse binnenstad is elke maandagavond open voor het publiek. Vanaf komende zomer zou een virtuele wandeling door het stadscentrum ook via het internet mogelijk moeten zijn. Maar het project gaat verder dan dat. Met het 3D-model wordt het ook mogelijk voor architecten en ingenieurs om hun ontwerpen digitaal in te passen. Een 3D-model geeft een duidelijker beeld dan een technische tekening, stelt burgemeester Daniël Termont, wat moet resulteren in een opener beleid en een hogere burgerparticipatie. Op termijn is het de bedoeling om, in samenwerking met de Vlaamse administratie, een onafhankelijke standaard te maken voor digitale bouwaanvragen. De stad roept architecten op mee te werken in een aantal testcases. Bron: Belga