Icann-ceo Rod Beckstrom heeft tijdens een gesprek met Data News zijn bezorgdheid geuit over het feit dat sommige landen er aan denken om een alternatief internet te ontwikkelen. "Een nieuw initiatief zou het internet zoals we dat vandaag kennen serieuze schade kunnen toebrengen."

De geruchten doen al langer de ronde dat landen zoals China en Rusland serieus overwegen om een nieuw netwerk uit de grond te stampen en aldus te ontsnappen aan de 'controle vanuit Amerika'. En kersvers Icann-ceo Rod Beckstrom geeft nu ook toe weet te hebben van experimenten die het internet in stukjes willen snijden.

"Daarom ook dat we volop initiatieven nemen die de wind uit de zijlen van onze opponenten haalt", aldus Beckstrom. De topman doelt daarmee op de introductie van Internationalised Domain Names (IDN's), en op het feit dat zijn organisatie sinds een maand niet meer moet rapporteren aan het Amerikaanse Ministerie van Handel.

"Voortaan moeten we verantwoording afleggen aan heel de wereld, en zullen andere landen een prominentere rol kunnen spelen in het internetverhaal", klinkt het nog. "Eigenlijk evolueren we naar een soort van virtuele Verenigde Naties, waarbij officials uit de vier windstreken samenkomen om de veranderingen aan het internet te bespreken, en om samen de lijnen uit te tekenen."

"Door de introductie van IDN's, zullen webgebruikers Chinese, Arabische of Cyrillische tekens kunnen gebruiken na de dot, waardoor hele URL's in de eigen schriftuur kunnen worden ingegeven", gaat Beckstrom verder. "Deze stappen bevorderen het internationale karakter van het internet, en wij hopen dat het hele ecosysteem daardoor meer aanvaard en zelfs omarmd zal worden."

"In principe is het perfect mogelijk voor een land of een regio om een eigen netwerk uit de grond te stampen, maar dan zou er allicht geen communicatie meer mogelijk zijn tussen het ene netwerk en het andere", besluit de ceo.

"Dan zouden zij dus niet met ons kunnen praten, en wij niet met hen. Is dat dan een oplossing? Is het internet geen middel om de mensen dichter bij elkaar te brengen? Zes woorden vatten het allemaal samen: one world, one internet, everyone connected!"

Het volledige interview met Rod Beckstrom kan u lezen in Data News nummer 36

Icann-ceo Rod Beckstrom heeft tijdens een gesprek met Data News zijn bezorgdheid geuit over het feit dat sommige landen er aan denken om een alternatief internet te ontwikkelen. "Een nieuw initiatief zou het internet zoals we dat vandaag kennen serieuze schade kunnen toebrengen." De geruchten doen al langer de ronde dat landen zoals China en Rusland serieus overwegen om een nieuw netwerk uit de grond te stampen en aldus te ontsnappen aan de 'controle vanuit Amerika'. En kersvers Icann-ceo Rod Beckstrom geeft nu ook toe weet te hebben van experimenten die het internet in stukjes willen snijden. "Daarom ook dat we volop initiatieven nemen die de wind uit de zijlen van onze opponenten haalt", aldus Beckstrom. De topman doelt daarmee op de introductie van Internationalised Domain Names (IDN's), en op het feit dat zijn organisatie sinds een maand niet meer moet rapporteren aan het Amerikaanse Ministerie van Handel. "Voortaan moeten we verantwoording afleggen aan heel de wereld, en zullen andere landen een prominentere rol kunnen spelen in het internetverhaal", klinkt het nog. "Eigenlijk evolueren we naar een soort van virtuele Verenigde Naties, waarbij officials uit de vier windstreken samenkomen om de veranderingen aan het internet te bespreken, en om samen de lijnen uit te tekenen." "Door de introductie van IDN's, zullen webgebruikers Chinese, Arabische of Cyrillische tekens kunnen gebruiken na de dot, waardoor hele URL's in de eigen schriftuur kunnen worden ingegeven", gaat Beckstrom verder. "Deze stappen bevorderen het internationale karakter van het internet, en wij hopen dat het hele ecosysteem daardoor meer aanvaard en zelfs omarmd zal worden." "In principe is het perfect mogelijk voor een land of een regio om een eigen netwerk uit de grond te stampen, maar dan zou er allicht geen communicatie meer mogelijk zijn tussen het ene netwerk en het andere", besluit de ceo. "Dan zouden zij dus niet met ons kunnen praten, en wij niet met hen. Is dat dan een oplossing? Is het internet geen middel om de mensen dichter bij elkaar te brengen? Zes woorden vatten het allemaal samen: one world, one internet, everyone connected!" Het volledige interview met Rod Beckstrom kan u lezen in Data News nummer 36