Shadow IT is wanneer werknemers bepaalde tools, software, hardware of webservices gebruiken zonder dat het it-departement dit weet of goedkeurt. Een bekend voorbeeld is bestanden doorsturen via Dropbox. Zo'n middelen vergemakkelijken het werk vaak. Maar tegelijk zijn ze moeilijk te controleren door de cio, wat de deur opent voor problemen met privacy, security en compliance.

Ons blad deed samen met BT en Cisco Systems een rondvraag bij 1.250 respondenten uit kleine, middelgrote en grote ondernemingen bij zowel gewone werknemers als IT-personeel. Daaruit blijkt dat 42 procent schat dat een minderheid van het bedrijf aan shadow IT doet. Nog eens een kleine veertig procent schat dat de meerderheid, zoniet iedereen, het doet. Slechts 9,8 procent denkt dat het niet gebeurt.

., Data News
. © Data News
., Data News
. © Data News

Als we vragen wat er precies wordt gebruikt dan gaat het meestal om personal storage & archiving, gevolgd door samenwerkingstools, file transfers en productiviteitstools.

Interessant is dat meer dan veertig procent deels of helemaal akkoord gaat met de stelling dat je soms een securitymaatregel moet omzeilen om het werk goed uit te voeren. 28 en 22 procent zijn het respectievelijk eerder niet en helemaal niet akkoord daarmee.

Meer tekst en uitleg over shadow IT leest u in het verslag van het rondetafelgesprek met experts in het huidige nummer van Data News.

Shadow IT is wanneer werknemers bepaalde tools, software, hardware of webservices gebruiken zonder dat het it-departement dit weet of goedkeurt. Een bekend voorbeeld is bestanden doorsturen via Dropbox. Zo'n middelen vergemakkelijken het werk vaak. Maar tegelijk zijn ze moeilijk te controleren door de cio, wat de deur opent voor problemen met privacy, security en compliance.Ons blad deed samen met BT en Cisco Systems een rondvraag bij 1.250 respondenten uit kleine, middelgrote en grote ondernemingen bij zowel gewone werknemers als IT-personeel. Daaruit blijkt dat 42 procent schat dat een minderheid van het bedrijf aan shadow IT doet. Nog eens een kleine veertig procent schat dat de meerderheid, zoniet iedereen, het doet. Slechts 9,8 procent denkt dat het niet gebeurt.Als we vragen wat er precies wordt gebruikt dan gaat het meestal om personal storage & archiving, gevolgd door samenwerkingstools, file transfers en productiviteitstools.Interessant is dat meer dan veertig procent deels of helemaal akkoord gaat met de stelling dat je soms een securitymaatregel moet omzeilen om het werk goed uit te voeren. 28 en 22 procent zijn het respectievelijk eerder niet en helemaal niet akkoord daarmee.Meer tekst en uitleg over shadow IT leest u in het verslag van het rondetafelgesprek met experts in het huidige nummer van Data News.