Bill Gates vindt dat FBI wel iPhone mag hacken

© reuters

Bill Gates, de oprichter van softwaregigant Microsoft, vindt dat de Amerikaanse regering wel de toelating van Apple moet krijgen om een iPhone van een dader van een dodelijke schietpartij in Californië te hacken.

De visie van Gates verschilt zo sterk van die van Google, Whatsapp en Facebook. Deze technologiebedrijven steunen Apple wel in het verzet om een soort van “achterdeur” te creëren die de overheid moet toelaten in te breken in het veiligheidssysteem van de iPhone.

Uitzonderlijk geval

In een interview aan de Financial Times dat dinsdag verscheen, zegt Gates dat dit niet tot een precedent zal leiden. “Niemand heeft het over een achterdeur”, zegt Gates. “Zij (FBI) vragen niet om een algemeen principe, ze vragen dit enkel voor een uitzonderlijke zaak.”

Een federale rechter oordeelde vorige week dat Apple de FBI moet helpen in het kraken van een versleutelde iPhone van Syed Rizwan Farook, die samen met zijn vrouw 14 mensen vermoordde in San Bernardino eind vorig jaar. Apple-topman Tim Cook gaf al aan hiertegen in beroep te gaan.

“Een verontrustende precedent”

Google-topman Sundar Pichai waarschuwde dat de eis aan een onderneming om het hacken van toestellen en data van klanten mogelijk te maken, “een verontrustend precedent” kan worden en de privacy van gebruikers kan schenden. Hij hoopt op een bedachtzame en open discussie over de kwestie, zo zei hij in een reeks tweets.

De stichter van berichtendienst WhatsApp, Jan Koum, gaf eveneens Apple-baas Tim Cook ruggesteun. “We mogen dit gevaarlijk precedent niet toelaten”, schreef hij op Facebook.

The Wall Street Journal berichtte maandag op basis van anonieme bronnen dat de FBI Apple probeert de dwingen hen toegang te verlenen tot een tiental andere iPhones die niets met deze zaak of andere terrorismezaken te maken hebben. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content