De Universiteit Hasselt werkt aan een project waarbij minuscule zonnecellen geprint worden op flexibele dragers zoals plastic. Rond dit thema verzamelen deze week zo'n 180 onderzoekers uit alle uithoeken van de wereld in Diepenbeek. "We werken aan toepassingen waarbij de zonnecellen in een inkt worden verwerkt, die vervolgens met een gewone inkjetprinter of via zeefdruk op allerhande dragers kan aangebracht worden", klinkt het in Diepenbeek naar aanleiding van het internationale congres over fotovoltaïsche energiesystemen op nanoschaal. "Op die manier wordt het mogelijk om zonnepanelen op een rol af te drukken, en grote oppervlakten te bedekken."

"De siliciumplaten waar de huidige zonnepanelen uit vervaardigd worden, zijn duizend keer dikker dan de materialen waarop wij nu onze cellen kunnen kleven", legt professor Dirk Vanderzande, directeur van het Instituut voor Materiaalonderzoek, uit. "Meer nog, als we erin slagen om de levensduur van de nieuwe generatie zonnecellen te verhogen, zouden we binnen vijf jaar onze huidige zonnepanelen kunnen vervangen door een folie die 1000 keer dunner is dan een menselijke haar."

Waarmee Vanderzande meteen al een zwak punt blootlegt. "Momenteel ligt de efficiëntie nog iets lager dan bij klassieke panelen, en is de levensduur beperkt tot vijf jaar. Als we die zouden kunnen opdrijven tot bijvoorbeeld tien jaar, zijn we zeker competitief. De prijs van de nieuwe cellen zou kunnen zakken tot 0,3 dollarcent, tegenover 10 dollar voor de gewone panelen nu", aldus nog de directeur.

De Universiteit Hasselt werkt aan een project waarbij minuscule zonnecellen geprint worden op flexibele dragers zoals plastic. Rond dit thema verzamelen deze week zo'n 180 onderzoekers uit alle uithoeken van de wereld in Diepenbeek. "We werken aan toepassingen waarbij de zonnecellen in een inkt worden verwerkt, die vervolgens met een gewone inkjetprinter of via zeefdruk op allerhande dragers kan aangebracht worden", klinkt het in Diepenbeek naar aanleiding van het internationale congres over fotovoltaïsche energiesystemen op nanoschaal. "Op die manier wordt het mogelijk om zonnepanelen op een rol af te drukken, en grote oppervlakten te bedekken." "De siliciumplaten waar de huidige zonnepanelen uit vervaardigd worden, zijn duizend keer dikker dan de materialen waarop wij nu onze cellen kunnen kleven", legt professor Dirk Vanderzande, directeur van het Instituut voor Materiaalonderzoek, uit. "Meer nog, als we erin slagen om de levensduur van de nieuwe generatie zonnecellen te verhogen, zouden we binnen vijf jaar onze huidige zonnepanelen kunnen vervangen door een folie die 1000 keer dunner is dan een menselijke haar." Waarmee Vanderzande meteen al een zwak punt blootlegt. "Momenteel ligt de efficiëntie nog iets lager dan bij klassieke panelen, en is de levensduur beperkt tot vijf jaar. Als we die zouden kunnen opdrijven tot bijvoorbeeld tien jaar, zijn we zeker competitief. De prijs van de nieuwe cellen zou kunnen zakken tot 0,3 dollarcent, tegenover 10 dollar voor de gewone panelen nu", aldus nog de directeur.