Binnenkort internet via de waterleiding?

© Getty Images/Comstock Images
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Watergroep – dat is de nieuwe naam voor de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening – start met een proefproject waarbij glasvezelkabels via de waterleiding in de huiskamer binnenkomen.

Nutsmaatschappijen die glasvezelkabels aanleggen waarlangs supersnel internet, televisie en telefonie mogelijk is: in heel wat Europese landen – de Scandinavische landen voorop – bestaat het al lang. In België klinkt het velen allicht nog als science fiction in de oren, maar daar wil De Watergroep verandering in brengen.

Samen met de naamsverandering van Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening in ‘De Watergroep’, stelde het bedrijf vandaag ook een aantal nieuwigheden voor waarbij het proefproject rond glasvezel ongetwijfeld het meest in het oog springt. Het bedrijf is van plan om glasvezelkabels aan te leggen via de drinkwateraftakking. Dat moet het mogelijk maken om glasvezel (ook wel ‘fiber’ genoemd) tot in de huiskamers binnen te brengen zonder extra breekwerk.

Precies dat breekwerk van aan het voetpad tot aan de voordeur wordt door operatoren momenteel als dé achilleshiel omschreven voor een grootschalige uitrol van zogeheten ‘fiber to the home’ (ftth) netwerken: supersnel internet (en/of televisie en telefonie) via optische glasvezelkabels. Er is niet alleen de kost van de eigenlijke breekwerken, maar ook de hele problematiek rond vergunningen voor het opengooien van voetpaden. Om nog maar te zwijgen van consumenten die liever geen graafwerken op hun oprit zien.

Verhuren aan operatoren

De Watergroep denkt aan een model waarbij het de leidingen van glasvezel voorziet en ze vervolgens ‘verhuurt’ aan telecomaanbieders met inachtneming van alle veiligheids- en gezondheidsvoorschriften. “Het systeem is in Duitsland al met succes uitgetest, maar voor Vlaanderen werken wij aan de primeur”, zei directeur-generaal Boudewijn Van Den Steen donderdag op een persconferentie in het Researchpark Haasrode bij Leuven.

Het nutsbedrijf SWB en het waterbedrijf Eifel-Ahr testten het systeem rond internet via waterleiding alvast uit in Bonn. Daar zou de totale kost voor de aanleg uiteindelijk 70% lager uitvallen dan via graafwerken. Tijdens de voorstelling van het project in maart vorig jaar zei SWB-topman Theo Waerder overigens ook dat het project een “positief effect op de waterprijs in het gebied” zou hebben.

Over de modaliteiten van het proefproject in België en op welke schaal het zal lopen, is nog niets bekend. Aan leverancierskant zegt Nexans – een van de leidende bedrijven rond glasvezelkabels – alvast nog niet gecontacteerd te zijn door De Watergroep.

Indien het proefproject een succes wordt, opent dit mogelijk extra perspectieven voor operatoren die ftth in ons land willen aanbieden. Zoals bekend hinkt België achterop in de groei van glasvezelverbindingen.

Update

Het proefproject start nog deze maand met een eerste onderzoek op diverse vlakken: technisch, impact op waterkwaliteit, praktische haalbaarheid, juridische en financiële aspecten. Alle technologie zal volgens Kathleen De Schepper, woordvoerder van De Watergroep, geleverd worden door een Duitse leverancier. Wie uiteindelijk voor de glasvezel zal zorgen en eindapparatuur bij de klanten zal plaatsen, is nu nog niet aan de orde. Wel zijn er al verkennende gesprekken met operatoren geweest. “Daaruit blijkt interesse, maar concrete verdere stappen zullen pas na de testfase gezet worden”, zegt De Schepper.

Prioriteit voor De Watergroep wordt hoe dan ook de kwaliteit en de leveringszekerheid van drinkwater. “Pas als we garanties hebben dat die niet in het gedrang komen, kunnen we verder gaan met dit project”, klinkt het. Het onderzoek loopt nog enkele maanden. Midden 2013 zal het project geëvalueerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content