452 interventieaanvragen werden bij deze verkiezingen geregistreerd. Dat is minder dan in 2007.

Voor de regionale en Europese verkiezingen van gisteren stonden 25.147 stemcomputers klaar: 17.943 in Vlaanderen, 3704 in Wallonië en 3500 in Brussel. Daarbij moeten nog eens 173 totalisatiemachines worden toegevoegd om de stemmen te verzamelen.

In totaal stemde zo 44 procent van de 7,7 miljoen kiezers elektronisch. Volgens de FOD Binnenlandse Zaken werden 452 interventieaanvragen geregistreerd, minder dan de 480 aanvragen in 2007. Voor technische bijstand werd een budget van 2,8 miljoen euro uitgetrokken. Wincor Nixdorf stond daarvoor in, met 270 technici op de baan.

Buiten enkele stroompannes werd het leeuwendeel van de interventies geklasseerd als kleinschalig. Voor de verzameling van de elektronische stemmen stond een nieuwe applicatie van Stesud in. Een externe audit van het systeem was voor rekening van PriceWaterhouseCoopers.

De gemeente Sint-Pieters-Woluwe experimenteerde met een nieuwe applicatie om de kiezers automatisch te registreren bij aankomst in het stembureau. De eID moet daarbij in een lezer gestoken worden. Dat zou het manuele aankruisen op de kiezerslijsten moeten beperken en dus eigenlijk ook het aantal bijzitters.

Voor de volgende verkiezingen komt er normaal gezien een nieuw systeem. Dat zou de mogelijkheid moeten bieden de gegeven stem uit te printen. De FOD Binnenlandse zaken zou daarvoor binnenkort een 'shortlist' van potentiële leveranciers moeten bekendmaken.

Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) sprak zich dan weer uit voor stemmen via het internet. "Dat is natuurlijk een project voor de verre toekomst, maar we gaan er wel aan werken", stelde hij.

452 interventieaanvragen werden bij deze verkiezingen geregistreerd. Dat is minder dan in 2007. Voor de regionale en Europese verkiezingen van gisteren stonden 25.147 stemcomputers klaar: 17.943 in Vlaanderen, 3704 in Wallonië en 3500 in Brussel. Daarbij moeten nog eens 173 totalisatiemachines worden toegevoegd om de stemmen te verzamelen. In totaal stemde zo 44 procent van de 7,7 miljoen kiezers elektronisch. Volgens de FOD Binnenlandse Zaken werden 452 interventieaanvragen geregistreerd, minder dan de 480 aanvragen in 2007. Voor technische bijstand werd een budget van 2,8 miljoen euro uitgetrokken. Wincor Nixdorf stond daarvoor in, met 270 technici op de baan. Buiten enkele stroompannes werd het leeuwendeel van de interventies geklasseerd als kleinschalig. Voor de verzameling van de elektronische stemmen stond een nieuwe applicatie van Stesud in. Een externe audit van het systeem was voor rekening van PriceWaterhouseCoopers. De gemeente Sint-Pieters-Woluwe experimenteerde met een nieuwe applicatie om de kiezers automatisch te registreren bij aankomst in het stembureau. De eID moet daarbij in een lezer gestoken worden. Dat zou het manuele aankruisen op de kiezerslijsten moeten beperken en dus eigenlijk ook het aantal bijzitters. Voor de volgende verkiezingen komt er normaal gezien een nieuw systeem. Dat zou de mogelijkheid moeten bieden de gegeven stem uit te printen. De FOD Binnenlandse zaken zou daarvoor binnenkort een 'shortlist' van potentiële leveranciers moeten bekendmaken. Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) sprak zich dan weer uit voor stemmen via het internet. "Dat is natuurlijk een project voor de verre toekomst, maar we gaan er wel aan werken", stelde hij.