‘Biometrisch betalen mainstream tegen 2020’

. © .
Pieterjan Van Leemputten

Betalen met een vingerafdruk bestaat vandaag al. Maar als het van Mastercard afhangt dan wordt betalingscontrole per stem, vinger of selfie binnen enkele jaren doodnormaal.

Vanaf 2016 rolt het kredietkaartbedrijf de volgende generatie van authenticatieoplossingen met biometrische oplossingen uit. Tegen 2020 verwacht het bedrijf dat ze doornormaal zullen zijn voor het verifiëren van een betaling.

“Het levert een beteren klantenervaring op. Swipen met je vinger is aangenamer dan inloggen op een klein scherm,” zegt Chris Kangas, senior business leader voor Contactless Payment Solutions bij Mastercard Europe. Het gaat daarbij in de eerste plaats om stemherkenning, vingerafdrukken en gezichtsherkenning. Al kan dat nog breder gaan.

“Er wordt momenteel veel geëxperimenteerd,” zegt Kangas aan Data News. “Zowel bij propriëtaire betaaldiensten zoals Apple Pay en Samsung Pay (dat volgens Reuters binnenkort naar Europa komt, nvrd), als bij algemene betaalinstellingen. “Met Apple zijn we bijvoorbeeld lang in gesprek geweest om te bepalen of vingerafdrukken veilig genoeg zijn om te betalen. Het laatste wat je in de krant wil lezen is dat zo’n systeem te hacken valt en dat consumenten hun geld kwijt zijn.”

In praktijk zal zo’n biometrische bevestiging zelden het enige zijn wat meespeelt. Achter de schermen kijken betalingsbedrijven ook naar je gewoontes. Wie elke dinsdag een koffie bestelt in het station gaat misschien zelfs niets moeten bevestigen om te kunnen betalen. Maar als er vanop je betaalaccount plots een transactie gebeurt vanop een ander toestel ,of voor een abnormaal hoog bedrag, dan kan het dat je plots wel weer een scan of een pincode moet opgeven.

Al bestaat de kans dat we binnen Europa altijd een pincode of wachtwoord achter de hand moeten houden simpelweg omdat de betaalwetgeving het eist. Zo werken de Europese centrale banken momenteel aan richtlijnen voor het authentificeren van online en mobiele aankopen, zij zullen zo beslissen of (en voor welk soorten betalingen) we een pincode, wachtwoord of een lichaamsdeel moeten gebruiken.

Dit artikel is een voorbode van een uitgebreider stuk over mobiel betalen dat verschijnt In het eerstvolgende nummer van Data News.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content