Belgacom heeft van het BIPT een effectieve boete van 3 miljoen euro gekregen omdat de operator te hoge consumentenprijzen had opgelegd voor gesprekken van een vaste telefoon naar een gsm.

Het is naar verluidt de eerste keer dat het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie een effectieve boete oplegt. Het BIPT had alle mobiele operatoren verplicht de terminatietarieven naar een gsm-nummer te verlagen. Dat zijn de prijzen die ze aan elkaar aanrekenen voor het afhandelen van gesprekken.

Volgens het BIPT rekent Belgacom deze verlaging met 50 procent onvoldoende door in zijn eindprijzen en zijn deze laatste buitensporig. "Daardoor betaalt de consument te veel op zijn vaste lijn, stelt Van Quickenborne in het persbericht. De minister zegt achter de "kordate beslissing" van het BIPT te staan. De regulator voert volgens hem uit wat de minister in zijnbeleidsnota had vooropgesteld.

"Ik steun het BIPT in zijn inspanningen om de Belgische telecommarkt verder open te breken en de concurrentie tussen de verschillende operatoren te versterken", luidt het. Hij merkt ook op dat Belgacom zich net als de andere operatoren naar de regels van de vrijgemaakte en competitieve telecommarkt moet schikken.

Belgacom reageert uiterst verbaasd op de boete. "We hebben onze tarieven stelselmatig verlaagd door de verlaagde terminatietarieven steeds verder door te rekenen", zegt woordvoerder Jan Margot. "Begin juli zaten we op 100 procent. We zijn nu de goedkoopste op de markt voor gesprekken van vast naar mobiel en tot 25 pct goedkoper dan alternatieve operatoren die de winst gewoon op zak steken." Belgacom zal de boete hoogstwaarschijnlijk betwisten. Het moet daarvoor binnen 60 dagen beroep aantekenen bij het Brusselse hof van beroep.

Verbruikersorganisatie Test-Aankoop spreekt ondertussen van een krachtig signaal voor de gehele sector. Jean-Philippe Ducart denkt daarbij uitdrukkelijk aan Telenet en Voo. "We zullen hen de komende maanden nauwgezet in de gaten houden", klinkt het waarschuwend.

Bron: Belga

Belgacom heeft van het BIPT een effectieve boete van 3 miljoen euro gekregen omdat de operator te hoge consumentenprijzen had opgelegd voor gesprekken van een vaste telefoon naar een gsm. Het is naar verluidt de eerste keer dat het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie een effectieve boete oplegt. Het BIPT had alle mobiele operatoren verplicht de terminatietarieven naar een gsm-nummer te verlagen. Dat zijn de prijzen die ze aan elkaar aanrekenen voor het afhandelen van gesprekken. Volgens het BIPT rekent Belgacom deze verlaging met 50 procent onvoldoende door in zijn eindprijzen en zijn deze laatste buitensporig. "Daardoor betaalt de consument te veel op zijn vaste lijn, stelt Van Quickenborne in het persbericht. De minister zegt achter de "kordate beslissing" van het BIPT te staan. De regulator voert volgens hem uit wat de minister in zijnbeleidsnota had vooropgesteld. "Ik steun het BIPT in zijn inspanningen om de Belgische telecommarkt verder open te breken en de concurrentie tussen de verschillende operatoren te versterken", luidt het. Hij merkt ook op dat Belgacom zich net als de andere operatoren naar de regels van de vrijgemaakte en competitieve telecommarkt moet schikken. Belgacom reageert uiterst verbaasd op de boete. "We hebben onze tarieven stelselmatig verlaagd door de verlaagde terminatietarieven steeds verder door te rekenen", zegt woordvoerder Jan Margot. "Begin juli zaten we op 100 procent. We zijn nu de goedkoopste op de markt voor gesprekken van vast naar mobiel en tot 25 pct goedkoper dan alternatieve operatoren die de winst gewoon op zak steken." Belgacom zal de boete hoogstwaarschijnlijk betwisten. Het moet daarvoor binnen 60 dagen beroep aantekenen bij het Brusselse hof van beroep. Verbruikersorganisatie Test-Aankoop spreekt ondertussen van een krachtig signaal voor de gehele sector. Jean-Philippe Ducart denkt daarbij uitdrukkelijk aan Telenet en Voo. "We zullen hen de komende maanden nauwgezet in de gaten houden", klinkt het waarschuwend. Bron: Belga