BIPT start proces rond veiling ‘digitaal dividend’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het zogenaamde ‘digitaal dividend’ – de radiofrequenties rond 800 MHz die voordien voor het analoge televisiesignaal werden gebruikt – wordt op termijn geveild om te dienen voor mobiel breedbandinternet. Telecomwaakhond BIPT heeft dat proces nu opgestart.

Het zogenaamde ‘digitaal dividend’ – de radiofrequenties rond 800 MHz die voordien voor het analoge televisiesignaal werden gebruikt – wordt op termijn geveild om te dienen voor mobiel breedbandinternet. Telecomwaakhond BIPT heeft dat proces nu opgestart.

Europa legt de lidstaten op dat vóór 1 januari 2013 het proces wordt opgestart om de 800 MHz-frequentieband toe te wijzen voor 4G-gebruik. Voordien werden die frequenties over heel Europa voornamelijk gebruikt voor het analoge televisiesignaal over de ether. Nu zowat overal overgeschakeld is op een digitaal signaal, vormt de 800 MHz het zogenaamde ‘digitaal dividend’.

Dat spectrum is volgens kenners erg interessant voor mobiele operatoren, omdat het eigenlijk beter bruikbaar is voor mobiele internetdiensten: het bereik in gebouwen is veel beter en het kan over langere afstanden gebruikt worden zonder aan kwaliteit en sterkte in te boeten. Met andere woorden: die frequentieband maakt het opzetten van een mobiel breedbandnetwerk goedkoper, omdat er minder masten moeten ingeschakeld worden. In die context zou dat spectrum ideaal zijn om ook in meer rurale gebieden een goede dekking te voorzien.

Het BIPT heeft nu het proces om dat spectrum te veilen in gang gestoken. Zo is er een raadpleging opgestart rond een wetsontwerp tot wijziging van de wet op de elektronische communicatie (WEC) en een ontwerp van koninklijk besluit over de voorwaarden voor toewijzing en gebruik van die frequentieband.

Een studie, die uitgevoerd werd door consultancybedrijven Aetha Consulting Limited en NERA Economic Consulting in opdracht van het BIPT, heeft alvast enkele aanbevelingen gemaakt. Zo zou de 800 MHz-band best geveild worden in 3 kavels van 10MHz duplex met een minimumprijs van 90 miljoen euro per kavel voor een periode van 15 jaar. Na 6 jaar wordt van de koper van het spectrum een dekking geëist van 98 procent van de bevolking. Het internetaanbod op die frequentie moet verplicht een gemiddelde downloadsnelheid van 3Mbit/seconde kunnen halen.

Die elementen zijn dan ook opgenomen in het ontwerp van koninklijk besluit. De sector kan er nog tot 14 december zijn zeg over doen. Het BIPT hoopt nog voor het einde van volgend jaar het hele toewijzingsproces te hebben afgerond. Tenminste, als het wetgevende werk tijd wordt afgerond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content