In het proces om tot een nieuw soort sim-kaart te komen, de 'nanosim', staan vooral Nokia en Apple lijnrecht tegenover elkaar.

Er is een grote strijd aan de gang binnen het European Telecommunications Standards Institut (ETSI), dat de standaarden in de telecomindustrie vastlegt. Strijdpunt is de 'nanosim', nog kleinere sim-kaarten dan de bestaande microsims, waardoor ze nog minder plaats innemen in het ontwerp van mobiele telefoons.

Er zijn twee grote kampen, met elk hun eigen ontwerp voor de nieuwe sim-kaarten: Apple, dat onder meer gesteund wordt door de grote mobiele operatoren en enkele grote smartcardproducenten, en Nokia, dat onder meer RIM en Motorola aan zijn kant heeft.

Dat er slag geleverd wordt rond een standaard is op zich een typisch verhaal in de ict-wereld, ware het niet dat die strijd sinds kort enorm verhit is geraakt. Nokia beschuldigt Apple er immers van om stemfraude te plegen binnen het ETSI. Apple zou zijn mannetjes bij verschillende organisaties hebben geregistreerd om zo verschillende keren te kunnens stemmen. Ook zou Apple 6 Europese dochtermaatschappijen inschakelen bij de stemming.

Het Nokia-kamp heeft nu aangegeven dat het tientallen patenten bezit rond sim-kaarttechnologie. Mocht het Apple-kamp zijn slag thuishalen, dan weigert het om de patenten in licentie te geven. Ook SanDisk, Panasonic en Toshiba zouden hun patenten niet willen vrijgeven, zo meldt Webwereld. Vandaag was normaal een nieuwe stemming gepland, maar waarschijnlijk zal er enkel stevig gedebatteerd worden over de zaak. Wordt dus vervolgd...

In het proces om tot een nieuw soort sim-kaart te komen, de 'nanosim', staan vooral Nokia en Apple lijnrecht tegenover elkaar. Er is een grote strijd aan de gang binnen het European Telecommunications Standards Institut (ETSI), dat de standaarden in de telecomindustrie vastlegt. Strijdpunt is de 'nanosim', nog kleinere sim-kaarten dan de bestaande microsims, waardoor ze nog minder plaats innemen in het ontwerp van mobiele telefoons. Er zijn twee grote kampen, met elk hun eigen ontwerp voor de nieuwe sim-kaarten: Apple, dat onder meer gesteund wordt door de grote mobiele operatoren en enkele grote smartcardproducenten, en Nokia, dat onder meer RIM en Motorola aan zijn kant heeft. Dat er slag geleverd wordt rond een standaard is op zich een typisch verhaal in de ict-wereld, ware het niet dat die strijd sinds kort enorm verhit is geraakt. Nokia beschuldigt Apple er immers van om stemfraude te plegen binnen het ETSI. Apple zou zijn mannetjes bij verschillende organisaties hebben geregistreerd om zo verschillende keren te kunnens stemmen. Ook zou Apple 6 Europese dochtermaatschappijen inschakelen bij de stemming. Het Nokia-kamp heeft nu aangegeven dat het tientallen patenten bezit rond sim-kaarttechnologie. Mocht het Apple-kamp zijn slag thuishalen, dan weigert het om de patenten in licentie te geven. Ook SanDisk, Panasonic en Toshiba zouden hun patenten niet willen vrijgeven, zo meldt Webwereld. Vandaag was normaal een nieuwe stemming gepland, maar waarschijnlijk zal er enkel stevig gedebatteerd worden over de zaak. Wordt dus vervolgd...