De slag om de stad die de afgelopen nacht van start gegaan is wordt ondersteund door luchtaanvallen van de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Defensie zegt dat Washington Irak zal blijven steunen. 'De Verenigde Staten en de andere landen van internationale coalitie houden zich klaar om de Iraakse veiligheidstroepen, de (Koerdische) pesjmerga's en het Iraakse volk te ondersteunen in de moeilijke strijd die zij zullen moeten voeren.'

Verwacht wordt dat de strijd weken of zelfs maanden zal duren, of de livestream ook zo lang stand houdt is de vraag. Verschillende media, als Al-Jazeera en Channel 4, delen het offensief live op Facebook via de Koerdische mediagroep Rudaw.

Het zorgt voor veel reacties, vooral omdat er bij livestreams met emoji gereageerd kan worden op de video. Zo ontstaat het bizarre tafereel van duimpjes, lachende en boze gezichtjes terwijl er bombardementen uitgevoerd worden.

Eerder werd Facebook Live al gebruikt om verslag te doen van demonstraties en andere grote gebeurtenissen in de wereld, maar voor zover bekend wordt het platform nu voor het eerst op deze manier gebruikt.

VN is bezorgd om bevolking bij operatie

De Verenigde Naties uiten ondertussen hun 'extreme bezorgdheid' rond de veiligheid van de bevolking van Mosoel. 'Ik ben zeer bezorgd over de veiligheid van de 1,5 miljoen mensen die leven in Mosoel en die getroffen kunnen worden door de militaire operaties om de stad te heroveren van IS', aldus de coördinator van het VN-Bureau voor humanitaire zaken Stephen O'Brien.

'De families zijn blootgesteld aan een extreem risico om tussen twee vuren terecht te komen of het doelwit te worden van sluipschutters. Tienduizenden Iraakse meisjes, jongens, mannen en vrouwen riskeren als levend schild te worden gebruikt.'

Volgens O'Brien kunnen 'afhankelijk van de intensiteit en de omvang van de gevechten tot een miljoen mensen gedwongen worden om hun huizen te verlaten'. Eerder verklaarden de VN al dat het offensief 'een nieuw Aleppo' zou kunnen worden.

De VN waarschuwt voor een humanitaire ramp.

(WK/TE)

De slag om de stad die de afgelopen nacht van start gegaan is wordt ondersteund door luchtaanvallen van de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Defensie zegt dat Washington Irak zal blijven steunen. 'De Verenigde Staten en de andere landen van internationale coalitie houden zich klaar om de Iraakse veiligheidstroepen, de (Koerdische) pesjmerga's en het Iraakse volk te ondersteunen in de moeilijke strijd die zij zullen moeten voeren.'Verwacht wordt dat de strijd weken of zelfs maanden zal duren, of de livestream ook zo lang stand houdt is de vraag. Verschillende media, als Al-Jazeera en Channel 4, delen het offensief live op Facebook via de Koerdische mediagroep Rudaw.Het zorgt voor veel reacties, vooral omdat er bij livestreams met emoji gereageerd kan worden op de video. Zo ontstaat het bizarre tafereel van duimpjes, lachende en boze gezichtjes terwijl er bombardementen uitgevoerd worden.Eerder werd Facebook Live al gebruikt om verslag te doen van demonstraties en andere grote gebeurtenissen in de wereld, maar voor zover bekend wordt het platform nu voor het eerst op deze manier gebruikt.VN is bezorgd om bevolking bij operatieDe Verenigde Naties uiten ondertussen hun 'extreme bezorgdheid' rond de veiligheid van de bevolking van Mosoel. 'Ik ben zeer bezorgd over de veiligheid van de 1,5 miljoen mensen die leven in Mosoel en die getroffen kunnen worden door de militaire operaties om de stad te heroveren van IS', aldus de coördinator van het VN-Bureau voor humanitaire zaken Stephen O'Brien.'De families zijn blootgesteld aan een extreem risico om tussen twee vuren terecht te komen of het doelwit te worden van sluipschutters. Tienduizenden Iraakse meisjes, jongens, mannen en vrouwen riskeren als levend schild te worden gebruikt.'Volgens O'Brien kunnen 'afhankelijk van de intensiteit en de omvang van de gevechten tot een miljoen mensen gedwongen worden om hun huizen te verlaten'. Eerder verklaarden de VN al dat het offensief 'een nieuw Aleppo' zou kunnen worden.De VN waarschuwt voor een humanitaire ramp.(WK/TE)