Blackberry en Apple bieden de beste omgevingen voor het gebruik van consumententoestellen in bedrijfsomgevingen, aldus een studie in opdracht van securityspecialist Trend Micro. In de studie "Enterprise readiness of consumer mobile platforms" werkten de Altimeter Group, Bloor Research en Trend Micro samen in een onderzoek naar de security- en beheermogelijkheden van mobiele consumententoestellen in het kader van bedrijfsomgevingen.

Ietwat naar verwachting scoort het Blackberry OS (versie 7.0) het hoogst, aangezien het in wezen oorspronkelijk al voor gebruik in bedrijven werd geconcipieerd. In het bijzonder de 'granulaire' controle werd geprezen. De vraag is veeleer of de volgende, volledig vernieuwde versie van het OS, versie 10, dezelfde zekerheden zal bieden, naast vraagtekens over de reële populariteit bij consumenten.

Op de tweede plaats staat de Apple iOS omgeving (versie 5), met goede scores wat betreft ingebouwde security, bedrijfsbeheerde e-mail en het beheer van mobiele systemen. Er wordt gewezen op de controle die Apple uitvoert op de apps in de AppStore, terwijl ook de beheerbaarheid van een in wezen 'gebruikersgericht' besturigssysteem sterk verbeterd is (onder meer door producten van derden).

Over de Windows Phone 7.5 omgeving stelt de studie dat Microsoft "lessen uit het verleden heeft getrokken" en zorgde voor een "redelijk robuust en beveiligd besturingssysteem." In het bijzonder werd gewezen op de ingebouwde beveiliging, de authenticatie mogelijkheden en de ondersteuning van ActiveSync.

Het laagste scoorde Android, in zijn versie 2.3. Dat is niet het gevolg van een fundamenteel probleem ("Android werd van bij het begin ontwikkeld met security in gedachten"), maar door een gebrek aan aandacht van de eindgebruiker bij het installeren van nieuwe applicaties.

In Android 4.x worden meer mogelijkheden tot beheer geboden, maar de studie merkt op dat de meeste Android gesteunde toestellen nog gebruik maken van een 2.x versie. De studie waarschuwt ervoor dat Android "het geprefereerde platform voor cybercriminelen" is, waarbij de app-winkels (ook Android Market/Google Play) als verdeelpunten van malfiede apps worden aangewend.

Blackberry en Apple bieden de beste omgevingen voor het gebruik van consumententoestellen in bedrijfsomgevingen, aldus een studie in opdracht van securityspecialist Trend Micro. In de studie "Enterprise readiness of consumer mobile platforms" werkten de Altimeter Group, Bloor Research en Trend Micro samen in een onderzoek naar de security- en beheermogelijkheden van mobiele consumententoestellen in het kader van bedrijfsomgevingen. Ietwat naar verwachting scoort het Blackberry OS (versie 7.0) het hoogst, aangezien het in wezen oorspronkelijk al voor gebruik in bedrijven werd geconcipieerd. In het bijzonder de 'granulaire' controle werd geprezen. De vraag is veeleer of de volgende, volledig vernieuwde versie van het OS, versie 10, dezelfde zekerheden zal bieden, naast vraagtekens over de reële populariteit bij consumenten. Op de tweede plaats staat de Apple iOS omgeving (versie 5), met goede scores wat betreft ingebouwde security, bedrijfsbeheerde e-mail en het beheer van mobiele systemen. Er wordt gewezen op de controle die Apple uitvoert op de apps in de AppStore, terwijl ook de beheerbaarheid van een in wezen 'gebruikersgericht' besturigssysteem sterk verbeterd is (onder meer door producten van derden). Over de Windows Phone 7.5 omgeving stelt de studie dat Microsoft "lessen uit het verleden heeft getrokken" en zorgde voor een "redelijk robuust en beveiligd besturingssysteem." In het bijzonder werd gewezen op de ingebouwde beveiliging, de authenticatie mogelijkheden en de ondersteuning van ActiveSync. Het laagste scoorde Android, in zijn versie 2.3. Dat is niet het gevolg van een fundamenteel probleem ("Android werd van bij het begin ontwikkeld met security in gedachten"), maar door een gebrek aan aandacht van de eindgebruiker bij het installeren van nieuwe applicaties. In Android 4.x worden meer mogelijkheden tot beheer geboden, maar de studie merkt op dat de meeste Android gesteunde toestellen nog gebruik maken van een 2.x versie. De studie waarschuwt ervoor dat Android "het geprefereerde platform voor cybercriminelen" is, waarbij de app-winkels (ook Android Market/Google Play) als verdeelpunten van malfiede apps worden aangewend.