Research in Motion (RIM), de fabrikant van de Blackberry-smartphones, kondigt aan dat het 5.000 banen gaat schrappen. Dat is maar liefst 1 op de 3 jobs. RIM slaagt er maar niet in om een afdoend antwoord te bieden op de groeiende concurrentie en moet rode cijfers opbiechten. Met een kwartaalverlies van 518 miljoen dollar zijn die cijfers roder dan verwacht. Ter illustratie: vorig jaar noteerde RIM in dezelfde periode nog een nettowinst van 695 miljoen dollar. Het resultaat is vanzelfsprekend een afstraffing door beleggers: een fikse duik dus met twee cijfers op de Nasdaq-technologiebeurs. Het aandeel verloor dit jaar al 70 procent van zijn waarde.

Als gevolg van de problemen, stelt RIM ook de lancering van Blackberry 10 uit. En laat dat nu net de nieuwe versie van het besturingssysteem zijn die RIM uit de problemen zou halen. Officieel heet het dat de ontwikkeling langer duurt dan oorspronkelijk gedacht, maar het moge duidelijk zijn dat RIM op zijn tandvlees zit en de verliezen niet nog hoger kan opstapelen.

De eerstekwartaalcijfers zijn dan ook bijzonder pijnlijk voor RIM. De omzet klokt af op 2,8 miljard dollar wat ruim 2 miljard minder is dan het eerste kwartaal in 2011. Het aantal verkochte toestellen illustreert het probleem helemaal. In totaal gingen er 7,8 miljoen Blackberry-toestellen over de toonbank waar er dat vorig jaar in dezelfde periode nog 13,2 miljoen waren.

Hoe moet het nu verder?

De grote vraag is hoe het nu verder moet met Blackberry. De huidige toestellen kunnen het duidelijk niet meer halen van de modellen die concurrenten als Apple, Samsung en andere Android-verkopers naar voor schuiven. En verbetering zit er ook niet aan te komen nu Blackberry 10 uitgesteld wordt tot 2013: een jaar later dan aanvankelijk aangekondigd en dus ná de kerstperiode waarin smartphone-fabrikanten traditioneel de beste verkoopcijfers neerzetten.

Microsoft komt in beeld

Het lijkt er dus op dat Blackberry dezelfde weg als Nokia dreigt op te gaan. Ongetwijfeld niet toevallig dat uitgerekend nu ook bekend raakte dat Microsoft - de fabrikant van het besturingssysteem Windows Phone 7 - een partnership met Blackberry wel zou zien zitten, net zoals er al een verregaande overeenkomst met Nokia loopt voor Windows Phone toestellen. Het persbureau Reuters citeert alvast bronnen die zeggen dat Microsoft-ceo Steve Ballmer de afgelopen maanden getracht heeft om RIM voor zich te winnen en hen te overtuigen om Windows Phone 8 toestellen uit te brengen.

Opsplitsing ontkend

Eerder waren er ook al geruchten over een mogelijke opsplitsing van Blackberry in twee divisies: een hardwarepoot (met de smartphones) en een restbedrijf met software. De smartphonedivisie zou dan mogelijk verkocht kunnen worden, al is die piste ontkend door RIM - weliswaar voor het bekend maken van de rampzalige cijfers...

Research in Motion (RIM), de fabrikant van de Blackberry-smartphones, kondigt aan dat het 5.000 banen gaat schrappen. Dat is maar liefst 1 op de 3 jobs. RIM slaagt er maar niet in om een afdoend antwoord te bieden op de groeiende concurrentie en moet rode cijfers opbiechten. Met een kwartaalverlies van 518 miljoen dollar zijn die cijfers roder dan verwacht. Ter illustratie: vorig jaar noteerde RIM in dezelfde periode nog een nettowinst van 695 miljoen dollar. Het resultaat is vanzelfsprekend een afstraffing door beleggers: een fikse duik dus met twee cijfers op de Nasdaq-technologiebeurs. Het aandeel verloor dit jaar al 70 procent van zijn waarde. Als gevolg van de problemen, stelt RIM ook de lancering van Blackberry 10 uit. En laat dat nu net de nieuwe versie van het besturingssysteem zijn die RIM uit de problemen zou halen. Officieel heet het dat de ontwikkeling langer duurt dan oorspronkelijk gedacht, maar het moge duidelijk zijn dat RIM op zijn tandvlees zit en de verliezen niet nog hoger kan opstapelen. De eerstekwartaalcijfers zijn dan ook bijzonder pijnlijk voor RIM. De omzet klokt af op 2,8 miljard dollar wat ruim 2 miljard minder is dan het eerste kwartaal in 2011. Het aantal verkochte toestellen illustreert het probleem helemaal. In totaal gingen er 7,8 miljoen Blackberry-toestellen over de toonbank waar er dat vorig jaar in dezelfde periode nog 13,2 miljoen waren.Hoe moet het nu verder? De grote vraag is hoe het nu verder moet met Blackberry. De huidige toestellen kunnen het duidelijk niet meer halen van de modellen die concurrenten als Apple, Samsung en andere Android-verkopers naar voor schuiven. En verbetering zit er ook niet aan te komen nu Blackberry 10 uitgesteld wordt tot 2013: een jaar later dan aanvankelijk aangekondigd en dus ná de kerstperiode waarin smartphone-fabrikanten traditioneel de beste verkoopcijfers neerzetten. Microsoft komt in beeld Het lijkt er dus op dat Blackberry dezelfde weg als Nokia dreigt op te gaan. Ongetwijfeld niet toevallig dat uitgerekend nu ook bekend raakte dat Microsoft - de fabrikant van het besturingssysteem Windows Phone 7 - een partnership met Blackberry wel zou zien zitten, net zoals er al een verregaande overeenkomst met Nokia loopt voor Windows Phone toestellen. Het persbureau Reuters citeert alvast bronnen die zeggen dat Microsoft-ceo Steve Ballmer de afgelopen maanden getracht heeft om RIM voor zich te winnen en hen te overtuigen om Windows Phone 8 toestellen uit te brengen.Opsplitsing ontkend Eerder waren er ook al geruchten over een mogelijke opsplitsing van Blackberry in twee divisies: een hardwarepoot (met de smartphones) en een restbedrijf met software. De smartphonedivisie zou dan mogelijk verkocht kunnen worden, al is die piste ontkend door RIM - weliswaar voor het bekend maken van de rampzalige cijfers...