Sinds de Maestro-functie op debetkaarten op 17 januari door 22 Belgische banken werd geblokkeerd voor gebruik buiten Europa, zijn er geen gevallen van misbruik door skimming met Maestro-kaarten meer geweest.

Dat zegt Jean-Michel Dasnoy, de woordvoerder van Atos Worldline. Atos Worldline beheert het elektronische betaalnetwerk in ons land en biedt de dienst "Card Stop" aan. Dasnoy stelt dat het blokkeren van de Maestro-functie buiten Europa een "bijzonder doeltreffende middel blijkt te zijn in de strijd tegen misbruik".

Debetkaarten uitgegeven door de meeste Belgische banken kunnen sinds 17 januari alleen nog gebruikt worden in 56 landen in en rond Europa, maar bijvoorbeeld niet meer in de VS, Canada en China. De maatregel was een gevolg van het toegenomen aantal gevallen van skimming. Bij die vorm van misbruik kopiëren fraudeurs de gegevens op de magneetstrip van de betaalkaart, waarna ze met een valse kaart fraude plegen. Dat gebeurde meestal buiten Europa, want in Europese landen wordt de veiligere chip in de kaart gebruikt.

Toen de banken de maatregel in november 2010 via de sectorfederatie Febelfin aankondigden, kwam er veel kritiek. Consumentenorganisatie Test-Aankoop sprak van machtsmisbruik door de banken en diende daarom een dossier in bij de Raad voor Mededinging. Ook de Europese commissaris voor Interne Markt, Michel Barnier, zei onlangs dat de Belgische banken beter "andere, minder zware maatregelen" hadden overwogen.

Bij de vier grootste Belgische banken luidt het dat sinds 17 januari erg weinig klanten gebruikmaakten van de mogelijkheid om de Maestro-functie tijdelijk te laten activeren voor wereldwijd gebruik.

Bron: Belga

Sinds de Maestro-functie op debetkaarten op 17 januari door 22 Belgische banken werd geblokkeerd voor gebruik buiten Europa, zijn er geen gevallen van misbruik door skimming met Maestro-kaarten meer geweest. Dat zegt Jean-Michel Dasnoy, de woordvoerder van Atos Worldline. Atos Worldline beheert het elektronische betaalnetwerk in ons land en biedt de dienst "Card Stop" aan. Dasnoy stelt dat het blokkeren van de Maestro-functie buiten Europa een "bijzonder doeltreffende middel blijkt te zijn in de strijd tegen misbruik". Debetkaarten uitgegeven door de meeste Belgische banken kunnen sinds 17 januari alleen nog gebruikt worden in 56 landen in en rond Europa, maar bijvoorbeeld niet meer in de VS, Canada en China. De maatregel was een gevolg van het toegenomen aantal gevallen van skimming. Bij die vorm van misbruik kopiëren fraudeurs de gegevens op de magneetstrip van de betaalkaart, waarna ze met een valse kaart fraude plegen. Dat gebeurde meestal buiten Europa, want in Europese landen wordt de veiligere chip in de kaart gebruikt. Toen de banken de maatregel in november 2010 via de sectorfederatie Febelfin aankondigden, kwam er veel kritiek. Consumentenorganisatie Test-Aankoop sprak van machtsmisbruik door de banken en diende daarom een dossier in bij de Raad voor Mededinging. Ook de Europese commissaris voor Interne Markt, Michel Barnier, zei onlangs dat de Belgische banken beter "andere, minder zware maatregelen" hadden overwogen. Bij de vier grootste Belgische banken luidt het dat sinds 17 januari erg weinig klanten gebruikmaakten van de mogelijkheid om de Maestro-functie tijdelijk te laten activeren voor wereldwijd gebruik. Bron: Belga