De vakbondsrel bij Atos Origin is nog verre van opgelost. Overleg tussen bonden en directie bracht gisteren geen zoden aan de dijk. De bonden dreigen nu met een klacht voor de OESO (Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling).

Even ter opfrissing: begin januari werd een [vakbondsvertegenwoordiger bij Atos Origin ontslagen]. [Volgens de directie] liepen zijn en ambities en die van het bedrijf uiteen, maar de bonden stelden dat "op de pianist werd geschoten". De man zou een reeds sociale wantoestanden hebben aangekaart bij de firma, waaronder het niet respecteren van wetten rond weekend- en avondwerk en on-call diensten.

De directie van Atos Origin zou, zo zeggen de bonden aan It Professional, gisteren voorgesteld hebben om de man opnieuw aan te nemen, maar met een tijdelijk contract en via een aparte vennootschap. De vakbonden vinden dat "belachelijk". Ze hameren ook op de sociale kwesties, die via een cao moeten geregeld worden.

De bonden halen nu ook een nieuw konijn uit hun hoed, in de vorm van een mogelijke klacht bij de OESO. Volgens hen zou Atos Origin de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen niet respecteren. Een veroordeling bij de OESO zou grote klanten kunnen afschrikken, wordt nog gedreigd.

Atos Origin zegt aan een officiële reactie te werken.

De vakbondsrel bij Atos Origin is nog verre van opgelost. Overleg tussen bonden en directie bracht gisteren geen zoden aan de dijk. De bonden dreigen nu met een klacht voor de OESO (Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling). Even ter opfrissing: begin januari werd een [vakbondsvertegenwoordiger bij Atos Origin ontslagen]. [Volgens de directie] liepen zijn en ambities en die van het bedrijf uiteen, maar de bonden stelden dat "op de pianist werd geschoten". De man zou een reeds sociale wantoestanden hebben aangekaart bij de firma, waaronder het niet respecteren van wetten rond weekend- en avondwerk en on-call diensten. De directie van Atos Origin zou, zo zeggen de bonden aan It Professional, gisteren voorgesteld hebben om de man opnieuw aan te nemen, maar met een tijdelijk contract en via een aparte vennootschap. De vakbonden vinden dat "belachelijk". Ze hameren ook op de sociale kwesties, die via een cao moeten geregeld worden. De bonden halen nu ook een nieuw konijn uit hun hoed, in de vorm van een mogelijke klacht bij de OESO. Volgens hen zou Atos Origin de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen niet respecteren. Een veroordeling bij de OESO zou grote klanten kunnen afschrikken, wordt nog gedreigd. Atos Origin zegt aan een officiële reactie te werken.