De vakbonden bij Telindus in Haasrode hebben een stakingsaanzegging ingediend die over 14 dagen afloopt.

Aanleiding is het feit dat Belgacom, dat Telindus in 2006 overnam, de anciënniteitpremie van het Telinduspersoneel niet meer in de vorm van reischeques uitbetaalt, maar als deel van het loon. Wegens de bedrijfsvoorheffing die afgehouden wordt, krijgt het betrokken personeel hierdoor 40 à 45 procent minder dan voorheen.

"We zijn natuurlijk akkoord dat de directie de premie niet meer in de vorm van reischeques betaalt omdat dit niet conform is met de RSZ-wetgeving. We hadden echter vooraf gewaarschuwd dat deze operatie het personeel niets mocht kosten. Ondanks het feit dat we hierover de verzoening hadden aangevraagd bij het paritair comité, heeft men dat recentelijk toch doorgevoerd op een manier waarvan de werknemers de dupe zijn. De verzoeningsvergadering dinsdag heeft overigens niets opgeleverd", zegt vakbondssecretaris John Dedecker (LBC).

Er is volgens Dedecker bij het personeel van Telindus een algemene onvrede over de wijze waarop Belgacom omgaat met de extra legale loon- en arbeidsvoorwaarden die golden ten tijde van Telindus. "In die tijd kreeg het personeel 13 voordelen zoals hospitalisatie- en groepsverzekering, gsm-gebruik, bedrijfswagen en dergelijke. Die waren niet opgenomen in de bedrijfs-cao's maar werden wel toegepast. Belgacom wil nu een aantal dingen op de helling zetten en andere harmoniseren op bedrijfsniveau zonder inspraak te geven aan de ondernemingsraad en vakbonden van Telindus."

Belgacom ontkent dat laatste. "Belgacom heeft een lange traditie van sociaal overleg en zal geen voordelen eenzijdig afschaffen zonder overleg", aldus Belgacom-woordvoerder Jan Margot. Over de kwestie van de anciënniteitpremie stelt Margot "dat dit duidelijk besproken werd tijdens de platformonderhandelingen vorig jaar". Het betreft volgens hem geen anciënniteitspremie maar wel een "jubilarisgift" waar 53 medewerkers recht op hebben. De vakbonden hebben volgens hem ook geen stakingsaanzegging ingediend maar wel "een aanzegging tot acties".

Bron: Belga

De vakbonden bij Telindus in Haasrode hebben een stakingsaanzegging ingediend die over 14 dagen afloopt. Aanleiding is het feit dat Belgacom, dat Telindus in 2006 overnam, de anciënniteitpremie van het Telinduspersoneel niet meer in de vorm van reischeques uitbetaalt, maar als deel van het loon. Wegens de bedrijfsvoorheffing die afgehouden wordt, krijgt het betrokken personeel hierdoor 40 à 45 procent minder dan voorheen. "We zijn natuurlijk akkoord dat de directie de premie niet meer in de vorm van reischeques betaalt omdat dit niet conform is met de RSZ-wetgeving. We hadden echter vooraf gewaarschuwd dat deze operatie het personeel niets mocht kosten. Ondanks het feit dat we hierover de verzoening hadden aangevraagd bij het paritair comité, heeft men dat recentelijk toch doorgevoerd op een manier waarvan de werknemers de dupe zijn. De verzoeningsvergadering dinsdag heeft overigens niets opgeleverd", zegt vakbondssecretaris John Dedecker (LBC). Er is volgens Dedecker bij het personeel van Telindus een algemene onvrede over de wijze waarop Belgacom omgaat met de extra legale loon- en arbeidsvoorwaarden die golden ten tijde van Telindus. "In die tijd kreeg het personeel 13 voordelen zoals hospitalisatie- en groepsverzekering, gsm-gebruik, bedrijfswagen en dergelijke. Die waren niet opgenomen in de bedrijfs-cao's maar werden wel toegepast. Belgacom wil nu een aantal dingen op de helling zetten en andere harmoniseren op bedrijfsniveau zonder inspraak te geven aan de ondernemingsraad en vakbonden van Telindus." Belgacom ontkent dat laatste. "Belgacom heeft een lange traditie van sociaal overleg en zal geen voordelen eenzijdig afschaffen zonder overleg", aldus Belgacom-woordvoerder Jan Margot. Over de kwestie van de anciënniteitpremie stelt Margot "dat dit duidelijk besproken werd tijdens de platformonderhandelingen vorig jaar". Het betreft volgens hem geen anciënniteitspremie maar wel een "jubilarisgift" waar 53 medewerkers recht op hebben. De vakbonden hebben volgens hem ook geen stakingsaanzegging ingediend maar wel "een aanzegging tot acties". Bron: Belga