Aan de Gentse universiteit werd een nieuw systeem ontwikkeld waardoor een Brain-Computer Interface (BCI) niet langer gekalibreerd moet worden, wat een tijdrovende bezigheid is. Een BCI laat een persoon toe om een computer te besturen op basis van gedachten.

De BCI-speller laat patiënten toe om letters te typen door ernaar te kijken. De speller werd geïntroduceerd in 1988 en is gebaseerd op P300, een golf die gemeten kan worden in het elektro-encefalogram (EEG) na het zien van een onverwachte stimulus. "De computer analyseert de hersensignalen van de gebruiker en ontdekt zo zijn intentie", aldus Pieter-Jan Kindermans van de Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen.

"Tot nu toe was het nodig om deze P300-speller te kalibreren. Bij die kalibratie moet de patiënt een vooraf bepaalde tekst spellen. Door de opgenomen hersensignalen in combinatie met de gegeven tekst te analyseren, kan de computer dan leren hoe de hersengolven aangeven wat de gewenste letters zijn. Deze kalibratiesessies zijn zeer tijdrovend en moeten voor iedere nieuwe patiënt opnieuw uitgevoerd worden."

Het nieuw ontwikkelde systeem kan werken zonder enige kalibratie. "De patiënt kan de speller meteen gebruiken. De BCI heeft een zeer beperkt aantal letters nodig om de onderliggende structuur van de hersensignalen te leren. Daarna werkt de speller even goed als een uitgebreid gekalibreerd systeem."

De doorbraak brengt het wijdverspreide gebruik van een dergelijke Brain-Computer Interface een stap dichterbij, aldus nog de universiteit.

Bron: Belga

Aan de Gentse universiteit werd een nieuw systeem ontwikkeld waardoor een Brain-Computer Interface (BCI) niet langer gekalibreerd moet worden, wat een tijdrovende bezigheid is. Een BCI laat een persoon toe om een computer te besturen op basis van gedachten. De BCI-speller laat patiënten toe om letters te typen door ernaar te kijken. De speller werd geïntroduceerd in 1988 en is gebaseerd op P300, een golf die gemeten kan worden in het elektro-encefalogram (EEG) na het zien van een onverwachte stimulus. "De computer analyseert de hersensignalen van de gebruiker en ontdekt zo zijn intentie", aldus Pieter-Jan Kindermans van de Vakgroep Elektronica en Informatiesystemen. "Tot nu toe was het nodig om deze P300-speller te kalibreren. Bij die kalibratie moet de patiënt een vooraf bepaalde tekst spellen. Door de opgenomen hersensignalen in combinatie met de gegeven tekst te analyseren, kan de computer dan leren hoe de hersengolven aangeven wat de gewenste letters zijn. Deze kalibratiesessies zijn zeer tijdrovend en moeten voor iedere nieuwe patiënt opnieuw uitgevoerd worden." Het nieuw ontwikkelde systeem kan werken zonder enige kalibratie. "De patiënt kan de speller meteen gebruiken. De BCI heeft een zeer beperkt aantal letters nodig om de onderliggende structuur van de hersensignalen te leren. Daarna werkt de speller even goed als een uitgebreid gekalibreerd systeem." De doorbraak brengt het wijdverspreide gebruik van een dergelijke Brain-Computer Interface een stap dichterbij, aldus nog de universiteit. Bron: Belga