Brandweer mort over zwakke Astrid-dekking op Kalmthoutse heide

© Belga
Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

“Het was moeilijk werken”, zegt de brandweer over de nachtelijke bluswerken op de Kalmthoutse Heide. Niet alleen de felle wind veroorzaakte problemen, maar ook het communicatienetwerk van de hulpdiensten Astrid maakte het er niet makkelijker op. “Het communicatiesysteem is zowat de hele nacht uitgevallen”, zuchtte brandweercommandant Erik Janssen tegenover de collega’s van het VRT-radionieuws. “En sowieso is de dekking van het netwerk op de heide al zwak.” De eerste stelling van Jansen wordt ontkend bij Astrid, maar de laatste bevestigd. “Tijdens de brand waren er zo’n 20 brandweerkorpsen ter plaatse op de heide, waar er sowieso al zwakke dekking is”, vertelt Astrid-woordvoerder Frederik Langhendries.

“Het was moeilijk werken”, zegt de brandweer over de nachtelijke bluswerken op de Kalmthoutse Heide. Niet alleen de felle wind veroorzaakte problemen, maar ook het communicatienetwerk van de hulpdiensten Astrid maakte het er niet makkelijker op. “Het communicatiesysteem is zowat de hele nacht uitgevallen”, zuchtte brandweercommandant Erik Janssen tegenover de collega’s van het VRT-radionieuws. “En sowieso is de dekking van het netwerk op de heide al zwak.”

De eerste stelling van Jansen wordt ontkend bij Astrid, maar de laatste bevestigd. “Tijdens de brand waren er zo’n 20 brandweerkorpsen ter plaatse op de heide, waar er sowieso al zwakke dekking is”, vertelt Astrid-woordvoerder Frederik Langhendries. “We hebben op de heide altijd dekking gehad, maar wel enkel mobiele dekking, dat wil zeggen: enkel in voertuigen. Maar op de heide blussen kan niet enkel vanuit voertuigen, waardoor de vele brandweerlui ook draagbare toestellen gebruikten. Daarmee ondervonden ze problemen.”

Toen Astrid rond 1 uur een melding kreeg, werden technici ter plaatse gestuurd. “We hebben een MTU, een vrachtwagen met een antenne, naar ginder gestuurd om voor extra dekking te zorgen. Nu, zo’n MTU is niet voor dergelijke incidenten geconcipieerd, wel voor geplande evenementen, omdat het enige tijd duurt om die in het netwerk te implementeren. Dat was sinds 6u28 vanochtend in orde.” Langhendries wijst er overigens fijntjes op dat er al sinds het financieel plan van 2008 sprake is van de aankoop van modernere satelliettechnologie voor die MTU’s maar dat dat nog altijd niet is kunnen gebeuren. “We hebben nog altijd geen groen licht gekregen van onze voogdijoverheid voor die investering. Met dergelijke technologie zouden we veel sneller up-and-running geweest zijn.”

Of het niet nodig is om standaard voor betere dekking te zorgen op de heide? “We hebben een lijst met vragen van gebruikers over plaatsen waar er een ‘operationele nood’ is aan een betere dekking van ons netwerk. Het is aan het raadgevend comité om die plaatsen te prioretiseren. Uiteindelijk is ons netwerk evolutief: er komen regelmatig nieuwe masten bij.”

Om 2 uur vannacht raakte de brand eindelijk onder controle. De laatste grote brandhaard bevond zich tegen de Nederlandse grens, waar een bulldozer een brandgang heeft gegraven om het blussen door de brandweer mogelijk te maken. In totaal is er 450 tot 500 hectare heide en bos afgebrand. Het is zo de grootste brand ooit op de Kalmthoutse Heide. Vandaag wordt nog de hele dag nageblust, want er worden nog kleine heropflakkeringen verwacht door de toenemende wind.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content