Vorig jaar is de markt voor breedband DSL-verbindingen wereldwijd met 10 procent gedaald. Alcatel-Lucent blijft wel marktleider. Dat staat te lezen in de jongste Dell'Oro studie.

De terugval van de markt voor Digital Subscriber Line (DSL) netwerkapparatuur is vooral te wijten aan de mindere vraag naar breedband ADSL. Dat is wat de meeste Belgacom-abonnees vandaag in huis hebben. Die markt kromp met 20 procent. Heel wat telecomoperatoren kiezen immers voor de snellere VDSL-oplossing die typisch ook gebruikt wordt voor digitale televisie. De markt voor de Very high bitrate DSL oplossing groeide in 2008 met liefst 40 procent.

Alcatel-Lucent, dat ook de leverancier is bij Belgacom, is de absolute wereldleider in VDSL. Het is eveneens de enige leverancier voor de digitale tv-oplossing bij de grote Amerikaanse operator AT&T. Concurrent is ZyXEL dat vooral in Japan en Taiwan populair is. Die landen zitten met een enorme penetratiegraad van breedbanddiensten.

Vorig jaar is de markt voor breedband DSL-verbindingen wereldwijd met 10 procent gedaald. Alcatel-Lucent blijft wel marktleider. Dat staat te lezen in de jongste Dell'Oro studie. De terugval van de markt voor Digital Subscriber Line (DSL) netwerkapparatuur is vooral te wijten aan de mindere vraag naar breedband ADSL. Dat is wat de meeste Belgacom-abonnees vandaag in huis hebben. Die markt kromp met 20 procent. Heel wat telecomoperatoren kiezen immers voor de snellere VDSL-oplossing die typisch ook gebruikt wordt voor digitale televisie. De markt voor de Very high bitrate DSL oplossing groeide in 2008 met liefst 40 procent. Alcatel-Lucent, dat ook de leverancier is bij Belgacom, is de absolute wereldleider in VDSL. Het is eveneens de enige leverancier voor de digitale tv-oplossing bij de grote Amerikaanse operator AT&T. Concurrent is ZyXEL dat vooral in Japan en Taiwan populair is. Die landen zitten met een enorme penetratiegraad van breedbanddiensten.