Britse 4G-veiling levert ‘slechts’ 2,7 miljard euro op

De veiling van vergunningen voor het nieuwe 4G-netwerk in Groot-Brittannië heeft 2,34 miljard pond (2,69 miljard euro) opgeleverd. Dat is minder dan de 3,5 miljard pond waar de Britse overheid op rekende.

De veiling van vergunningen voor het nieuwe 4G-netwerk in Groot-Brittannië heeft 2,34 miljard pond (2,69 miljard euro) opgeleverd. Dat Dat is minder dan de 3,5 miljard pond waar de Britse overheid op rekende.
In totaal betalen er vijf providers mee aan het bedrag. Vodafone neemt het leeuwendeel voor zijn rekening. Het bedrijf draagt ruim 790 miljoen pond bij. Everything Everywhere (EE) – het samenwerkingsverband tussen T-Mobile en Orange – betaalt bijna 590 miljoen pond.

O2 – eigendom van het Spaanse Telefónica – (550 miljoen pond), Hutchison (225 miljoen pond) en British Telecom (ruim 185 miljoen pond) nemen de rest van het bedrag op zich. De aanbieders MLL Telecom en HKT visten achter het net.

Ofcom verwacht dat de eerste providers het netwerk binnen een halfjaar aan hun klanten kunnen aanbieden. Intussen worden in Groot-Brittannië ook al de mogelijkheden van 5G verkend.

Eind vorig jaar bracht de 4G-veiling in Nederland 3,8 miljard euro op, maar toen werden ook bijkomende oude gsm-frequenties geveild. In november vorig jaar bracht de veiling van de 4G-frequenties in België 77,8 miljoen euro op.

4G in België
Belgacom biedt momenteel 4G-dekking in negen Belgische steden en gemeenten waaronder Antwerpen, Gent, Leuven en Hasselt, en Mobistar probeert 4G uit in Antwerpen en het Groothertogdom Luxemburg.

In Brussel, waar nog een probleem is met de stralingsnormen voor gsm-antennes, heeft minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck een voorstel op tafel gelegd dat het mogelijk moet maken om er een 4G-netwerk te ontwikkelen. Het voorstel bestaat erin dat het 4G-netwerk naast het 2G- en het 3G-netwerk zal bestaan. Huytebroeck wil hierbij blijven vasthouden aan de 3 volt/meter-norm voor alle netwerken.

Dit is echter onvoldoende volgens Open VLD-fractleidster Els Ampe en Brussels parlementslid Paul De Ridder (N-VA). Ampe vindt dat het voorstel een tijdelijke oplossing biedt voor 4G, maar geen oplossing voor de bestaande en komende problemen met 2G en 3G. Er moet een ‘duurzame oplossing komen’, aldus Ampe. Volgens De Ridder houdt Huytebroeck ook geen rekening met toekomstplannen rond een 5G-netwerk. Beiden sturen aan op een dringend overleg met de telecomoperatoren. (Belga/MI/JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content