Sociale netwerksites als Facebook en MySpace leiden enkel tot kortstondige en vluchtige relaties en kunnen jongeren getraumatiseerd achterlaten en bij problemen zelfs leiden tot zelfmoord. Dat zegt althans Vincent Nichols, aartsbisschop van Westminster en leider van de katholieke Kerk in Engeland en Wales, in de Sunday Telegraph.

"Sites als Facebook en MySpace kunnen bijdragen tot het vormen van gemeenschap, maar ik ben wantrouwend wat dit betreft want het gaat niet om echte communicatie, waardoor geen echte gemeenschap kan opgebouwd worden", meent de prelaat.

Aartsbisschop Nichols is van oordeel dat het trauma dat ontstaat door kortstondige en vluchtige relaties bij jongeren soms de overwegende factor is om zelfmoord te plegen. "Zij storten zich roekeloos in een vriendschap of in een netwerk van vrienden, dat vervolgens ineenstort en hen diep kwetst. Vriendschap is geen koopwaar, vriendschap is een belangrijke investering en is duurzaam als ze adequaat is", aldus de prelaat.

De Britse aartsbisschop laakt ook het buitensporige en soms quasi exclusieve gebruik van sms'jes en e-mails. "Te veel gebruik maken van elektronische informatie ontmenselijkt de samenleving", oordeelt Nichols.

Aanleiding voor de uitspraken van de Britse geestelijke is de zelfmoord van een 15-jarig meisje die het doelwit was geworden van kwetsende kritiek op haar uiterlijk op de sociale netwerksite Bebo.

Bron: Belga

Sociale netwerksites als Facebook en MySpace leiden enkel tot kortstondige en vluchtige relaties en kunnen jongeren getraumatiseerd achterlaten en bij problemen zelfs leiden tot zelfmoord. Dat zegt althans Vincent Nichols, aartsbisschop van Westminster en leider van de katholieke Kerk in Engeland en Wales, in de Sunday Telegraph. "Sites als Facebook en MySpace kunnen bijdragen tot het vormen van gemeenschap, maar ik ben wantrouwend wat dit betreft want het gaat niet om echte communicatie, waardoor geen echte gemeenschap kan opgebouwd worden", meent de prelaat. Aartsbisschop Nichols is van oordeel dat het trauma dat ontstaat door kortstondige en vluchtige relaties bij jongeren soms de overwegende factor is om zelfmoord te plegen. "Zij storten zich roekeloos in een vriendschap of in een netwerk van vrienden, dat vervolgens ineenstort en hen diep kwetst. Vriendschap is geen koopwaar, vriendschap is een belangrijke investering en is duurzaam als ze adequaat is", aldus de prelaat. De Britse aartsbisschop laakt ook het buitensporige en soms quasi exclusieve gebruik van sms'jes en e-mails. "Te veel gebruik maken van elektronische informatie ontmenselijkt de samenleving", oordeelt Nichols. Aanleiding voor de uitspraken van de Britse geestelijke is de zelfmoord van een 15-jarig meisje die het doelwit was geworden van kwetsende kritiek op haar uiterlijk op de sociale netwerksite Bebo. Bron: Belga