Doet de Britse operator BT een goede zaak met de overname van de Indische outsourcer Satyam? Of steekt het zich daarmee nog meer in de nesten?

De Indische outsourcing-gigant Satyam Computer Services zit in de laatste rechte lijn voor de verkoop van een meerderheidsaandeel van het bedrijf aan het conglomeraat Tech Mahindra. Dat is een afdeling van de Mahindra groep die vooral bekend is wegens zijn tractoren en terreinwagens.

De Britse operator BT heeft een aandeel van 30 procent in Tech Mahindra en zou dus een belangrijke mede-aandeelhouder worden van Satyam dat zo'n 600 klanten telt, waaronder multinationals zoals Nestle, maar ook de Belgische bank Dexia. Leveranciers zoals Cisco Systems doet eveneens veel beroep op Satyam. BT krijgt dus meteen ook inzicht in de plannen van belangrijke klanten en eigen leveranciers. Satyam, wat in het sanskriet 'waarheid' betekent, heeft echter een enorm frauduleus verleden, de topman is gearresteerd en het is zeer de vraag of alle risico's afgedekt zijn. De Britse operator BT gaat eveneens door een pijnlijke herstructuringen en zet duizenden mensen aan de deur. BT Global Services slaagt er niet om de 15 procent marge te halen en zal mogelijk 384 miljoen euro moeten afschrijven op 15 van zijn 17 grote outsourcingscontract. Het is zelf één van de grote klanten van Tech Mahindra dat een honderdtal klanten telt, maar voor 60 procent van zijn omzet afhankelijk is van BT.

Analisten wijzen erop dat BT zich wel eens zou kunnen verslikken met de overname van een gigant zoals Satyam. Tech Mahindra betaalt in totaal 266 miljoen euro voor de 31 procent van Satyam. Op korte termijn kan het nog eens 20 procent overnemen en krijgt het de meerderheid. Satyam zal dan zo'n 834 miljoen euro waard zijn. Een hele brok voor de Britten die zelf nog hun reorganisatie moeten uitzieken. Benieuwd of ze de lessen uit het verleden onthouden hebben.

Doet de Britse operator BT een goede zaak met de overname van de Indische outsourcer Satyam? Of steekt het zich daarmee nog meer in de nesten? De Indische outsourcing-gigant Satyam Computer Services zit in de laatste rechte lijn voor de verkoop van een meerderheidsaandeel van het bedrijf aan het conglomeraat Tech Mahindra. Dat is een afdeling van de Mahindra groep die vooral bekend is wegens zijn tractoren en terreinwagens. De Britse operator BT heeft een aandeel van 30 procent in Tech Mahindra en zou dus een belangrijke mede-aandeelhouder worden van Satyam dat zo'n 600 klanten telt, waaronder multinationals zoals Nestle, maar ook de Belgische bank Dexia. Leveranciers zoals Cisco Systems doet eveneens veel beroep op Satyam. BT krijgt dus meteen ook inzicht in de plannen van belangrijke klanten en eigen leveranciers. Satyam, wat in het sanskriet 'waarheid' betekent, heeft echter een enorm frauduleus verleden, de topman is gearresteerd en het is zeer de vraag of alle risico's afgedekt zijn. De Britse operator BT gaat eveneens door een pijnlijke herstructuringen en zet duizenden mensen aan de deur. BT Global Services slaagt er niet om de 15 procent marge te halen en zal mogelijk 384 miljoen euro moeten afschrijven op 15 van zijn 17 grote outsourcingscontract. Het is zelf één van de grote klanten van Tech Mahindra dat een honderdtal klanten telt, maar voor 60 procent van zijn omzet afhankelijk is van BT. Analisten wijzen erop dat BT zich wel eens zou kunnen verslikken met de overname van een gigant zoals Satyam. Tech Mahindra betaalt in totaal 266 miljoen euro voor de 31 procent van Satyam. Op korte termijn kan het nog eens 20 procent overnemen en krijgt het de meerderheid. Satyam zal dan zo'n 834 miljoen euro waard zijn. Een hele brok voor de Britten die zelf nog hun reorganisatie moeten uitzieken. Benieuwd of ze de lessen uit het verleden onthouden hebben.