Het is Privacy International dat eind vorige week aan de alarmbel trok. Op 3 maart werd de zogenaamde Computer Misuse Act herschreven . Daarbij kregen ordediensten en GCHQ de toestemming om te hacken zonder dat dit als illegaal zou worden beschouwd. De wijziging kwam in voege op 3 mei 2015.

Extra opmerkelijk is dat de wetswijziging niet is goedgekeurd via een voorstel dat werd besproken in het parlement. Zo zijn regulatoren, commissarissen die de geheime diensten overzien, de sector, ngo's of het grote publiek niet ingelicht. Wel gebeurde dat via zogenaamde secondary law. Daarbij worden bepaalde technische details van een wet buiten het parlement ingevuld om efficiënter te kunnen werken.

Het is Privacy International dat eind vorige week aan de alarmbel trok. Op 3 maart werd de zogenaamde Computer Misuse Act herschreven . Daarbij kregen ordediensten en GCHQ de toestemming om te hacken zonder dat dit als illegaal zou worden beschouwd. De wijziging kwam in voege op 3 mei 2015.Extra opmerkelijk is dat de wetswijziging niet is goedgekeurd via een voorstel dat werd besproken in het parlement. Zo zijn regulatoren, commissarissen die de geheime diensten overzien, de sector, ngo's of het grote publiek niet ingelicht. Wel gebeurde dat via zogenaamde secondary law. Daarbij worden bepaalde technische details van een wet buiten het parlement ingevuld om efficiënter te kunnen werken.