Britse tech-vraagtekens na Logica-overname

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Nu met de verkoop van Logica er weer een (grotendeels) Brits ict-bedrijf in buitenlandse handen komt, worden er luidop vragen gesteld over de Britse technologie-industrie. En over wie de volgende is.

Nu met de verkoop van Logica er weer een (grotendeels) Brits ict-bedrijf in buitenlandse handen komt, worden er luidop vragen gesteld over de Britse technologie-industrie. En over wie de volgende is.

De Financial Times citeert een rist analisten die zich zorgen maken over de technologiesector in Groot-Brittannië. Hoewel niet echt onverwacht, verdween met de overname van it-dienstenreus Logica door het Canadese CGI alweer een groot Brits technologiebedrijf van de nationale radar. Het voorbije jaar was het zoek- en archiveringssoftwarebedrijf Autonomy al opgeslokt door HP en de financiële softwarespecialist Misys door Vista Equity Partners.

De Britse technologiemarkt telt nog enkele kroonjuwelen – Sage, Micro Focus, ARMHoldings, Aveva, Fidessa – maar over al die bedrijven is er geregeld overnamespeculatie. Vooral Sage, dat niet meer bijster spectaculair groeit, lijkt volgens analisten de grootste kans te maken om overgenomen te worden. Onder meer IBM en SAP werden al geciteerd als potentiële jagers. “Ik zou er niet op durven gokken dat het bedrijf nog langer dan 12 maanden onafhankelijk blijft”, klinkt het bij een analist in de krant.

Er worden nu vragen gesteld of Britse technologie-investeerders er wel in slagen om hun technologieparels op het juiste niveau te waarderen. Veelal lijken Britse techbedrijven – door het contrast tussen hun feitelijke en hun intrinsieke waardering – koopjes in buitenlandse ogen. “Als ze [de beurzen en aandeelhouders, nvdr] Autonomy gewaardeerd hadden aan de prijs die HP ervoor wilde betalen, zouden we een heel andere situatie gehad hebben.”

En dan nog, zo wordt er besloten: dat Britse technologiereuzen worden opgekocht, is niet zo erg. Het is het feit dat er geen degelijke firma’s meer in de wachtrij staan voor een beursgang. In de VS waren er 37 technologiebeursgangen in het voorbije jaar. In Groot-Brittannië zou je al moeten teruggaan tot 2010 met Emis…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content