De schimmelsoort Neurospora crassa zet mangaan om in een minerale composiet met goede elektrochemische eigenschappen, hebben onderzoekers van de Universiteit van Dundee in Schotland ontdekt.

De Neurospora crassa is vandaag vooral bekend omdat het op brood tot schimmelvorming leidt.

"Dit systeem geeft aan dat een nieuwe biotechnologische methode mogelijk is om duurzame elektrochemische materialen te maken", zegt hoofdonderzoeker Geoffrey Gadd.

Schelpdier

Zijn team maakte gebruik van biomineralisatie, een proces waarbij organismen mineralen vormen; de vorming van de schelp van een schelpdier is een bekend voorbeeld van biomineralisatie.

Met de elektrochemisch actieve materialen die dit proces oplevert, kun je een groenere soort herlaadbare batterijen maken, zegt Gadd. De composiet die door de broodschimmel werd gevormd, bleek het in een batterijtest verrassend goed te doen. "Meer dan 90 procent van de capaciteit bleef behouden na 200 cycli."

Wetenschappers zijn al een tijd geïnteresseerd in de capaciteit van schimmels om metalen en mineralen om te vormen. Die interesse groeide vooral toen bleek dat schimmels lood en uranium kunnen stabiliseren.

De studie verscheen het vakblad Current Biology . (IPS)

De schimmelsoort Neurospora crassa zet mangaan om in een minerale composiet met goede elektrochemische eigenschappen, hebben onderzoekers van de Universiteit van Dundee in Schotland ontdekt.De Neurospora crassa is vandaag vooral bekend omdat het op brood tot schimmelvorming leidt."Dit systeem geeft aan dat een nieuwe biotechnologische methode mogelijk is om duurzame elektrochemische materialen te maken", zegt hoofdonderzoeker Geoffrey Gadd.SchelpdierZijn team maakte gebruik van biomineralisatie, een proces waarbij organismen mineralen vormen; de vorming van de schelp van een schelpdier is een bekend voorbeeld van biomineralisatie.Met de elektrochemisch actieve materialen die dit proces oplevert, kun je een groenere soort herlaadbare batterijen maken, zegt Gadd. De composiet die door de broodschimmel werd gevormd, bleek het in een batterijtest verrassend goed te doen. "Meer dan 90 procent van de capaciteit bleef behouden na 200 cycli."Wetenschappers zijn al een tijd geïnteresseerd in de capaciteit van schimmels om metalen en mineralen om te vormen. Die interesse groeide vooral toen bleek dat schimmels lood en uranium kunnen stabiliseren.De studie verscheen het vakblad Current Biology . (IPS)