Je hebt het wellicht al meer dan eens gedaan: een foto van een Facebookvriend waarin je bent getagd weerhouden van je profiel door 'verbergen op tijdlijn' te selecteren, zodat jouw vrienden het beeld niet te zien krijgen.

Maar uiteraard is die specifieke foto dan niet volledig verdwenen - hij staat nog steeds wel op de tijdlijn van die Facebookvriend die hem heeft geüpload.

Picturebook is een browserextensie die precies die foto's - waarin jij getagd bent - vindbaar maakt voor iedereen, ook degenen die je 'verborgen' had op jouw tijdlijn. Dat meldt de technologiesite Mashable.

Geen Facebook-nachtmerrie

Maar dat wil niet zeggen dat Picturebook de 'Facebook-nachtmerrie' is die het op basis van zijn slagzin schijnbaar claimt te willen zijn. De browserextensie kan immers niet zo maar de privacy-instellingen van foto's wijzigen - geen enkele app kan dat.

De beelden die in Picturebook verzameld worden, waren sowieso al 'publiek' zichtbaar - in dit geval niet op jouw tijdlijn, maar wel op die van de vriend die je heeft getagd.

Untag jezelf

Wil je jouw foto's niet in Picturebook zien verschijnen, dan moet je de foto in kwestie niet alleen 'verbergen op je tijdlijn', maar jezelf untaggen door te kiezen voor 'tag rapporteren/verwijderen'. Al is ook dan de foto natuurlijk nog niet volledig weg - zo lang jouw vriend het beeld niet eigenhandig verwijdert, blijft het op Facebook ronddwalen.

Picturebook is, in tegenstelling tot wat zijn slagzin lijkt te willen doen vermoeden, dus niet echt een kwaadaardige tool, maar laat het wel een reminder zijn om je privacy-instellingen nog eens te bekijken, om zeker te zijn dat je enkel deelt wat je wilt delen.

Je hebt het wellicht al meer dan eens gedaan: een foto van een Facebookvriend waarin je bent getagd weerhouden van je profiel door 'verbergen op tijdlijn' te selecteren, zodat jouw vrienden het beeld niet te zien krijgen. Maar uiteraard is die specifieke foto dan niet volledig verdwenen - hij staat nog steeds wel op de tijdlijn van die Facebookvriend die hem heeft geüpload. Picturebook is een browserextensie die precies die foto's - waarin jij getagd bent - vindbaar maakt voor iedereen, ook degenen die je 'verborgen' had op jouw tijdlijn. Dat meldt de technologiesite Mashable.Maar dat wil niet zeggen dat Picturebook de 'Facebook-nachtmerrie' is die het op basis van zijn slagzin schijnbaar claimt te willen zijn. De browserextensie kan immers niet zo maar de privacy-instellingen van foto's wijzigen - geen enkele app kan dat. De beelden die in Picturebook verzameld worden, waren sowieso al 'publiek' zichtbaar - in dit geval niet op jouw tijdlijn, maar wel op die van de vriend die je heeft getagd. Wil je jouw foto's niet in Picturebook zien verschijnen, dan moet je de foto in kwestie niet alleen 'verbergen op je tijdlijn', maar jezelf untaggen door te kiezen voor 'tag rapporteren/verwijderen'. Al is ook dan de foto natuurlijk nog niet volledig weg - zo lang jouw vriend het beeld niet eigenhandig verwijdert, blijft het op Facebook ronddwalen. Picturebook is, in tegenstelling tot wat zijn slagzin lijkt te willen doen vermoeden, dus niet echt een kwaadaardige tool, maar laat het wel een reminder zijn om je privacy-instellingen nog eens te bekijken, om zeker te zijn dat je enkel deelt wat je wilt delen.