Tegen Pasen 2010 wil ZapFi een draadloos wifi-netwerk uitbaten dat de Brugse binnenstad omvat.

In totaal gaat het om 50 basisstations (802.11b/g/n) van de Israëlische leverancier Wavion die voornamelijk op de gebouwen van de horeca geplaatst zullen worden. De bouw van het netwerk is ondertussen gestart: in het eerste kwartaal wordt ZapFi dan commercieel gelanceerd. Tegen Pasen 2010 moet de hele Brugse binnestad gedekt zijn. Later wil ZapFi ook uitbreiden naar het hele grondgebied van Brugge (inclusief Zeebrugge).

In totaal telt Brugge zo'n 30.000 bewoners, verspreid over 10 vierkante kilometer. "Maar als je weet dat Brugge ook jaarlijks 3,5 miljoen toeristen trekt, en dat er 1,5 miljoen overnachtingen geboekt worden, dan spreek je over een groot potentieel", zegt initiatiefnemer Gery Pollet die eerder al zijn sporen verdiende met United Callers en ITinera Services.

Met het initiatief wil Gery Pollet de prijzen voor mobiel breedbandinternet doen dalen. Een abonnement op ZapFi zal in een jaarabonnement 10 euro per maand kosten. Er zijn ook aangepaste formules per maand, week, en zelfs voor 48 uur. "Dat laatste is met name interessant voor de hotels en horeca. Onze marketing zal specifiek ook via die kanalen werken", aldus Pollet.

Opmerkelijk is wel dat ZapFi hiermee niet wacht op de gunning van een draadloos wifi-netwerk waar de Stad Brugge op zoek naar is. In dat dossier werden uiteindelijk drie kandidaten weerhouden: CityMesh, Blue Telecom en ZapFi. De gunning wordt pas in april verwacht.

Bij de aanbesteding klonk[ toen luid protest over schadelijke stralingen]. Die kritiek wuift Pollet weg. "Eén gsm/3G-basisstation genereert gemiddeld 30 watt hoogfrequente straling. Er staan er momenteel al meer dan 100 in Brugge. Onze wifi-basisstations zijn goed voor amper 0,1 watt per antenne en we moeten er maar 50 plaatsen", klinkt het.

Tegen Pasen 2010 wil ZapFi een draadloos wifi-netwerk uitbaten dat de Brugse binnenstad omvat. In totaal gaat het om 50 basisstations (802.11b/g/n) van de Israëlische leverancier Wavion die voornamelijk op de gebouwen van de horeca geplaatst zullen worden. De bouw van het netwerk is ondertussen gestart: in het eerste kwartaal wordt ZapFi dan commercieel gelanceerd. Tegen Pasen 2010 moet de hele Brugse binnestad gedekt zijn. Later wil ZapFi ook uitbreiden naar het hele grondgebied van Brugge (inclusief Zeebrugge). In totaal telt Brugge zo'n 30.000 bewoners, verspreid over 10 vierkante kilometer. "Maar als je weet dat Brugge ook jaarlijks 3,5 miljoen toeristen trekt, en dat er 1,5 miljoen overnachtingen geboekt worden, dan spreek je over een groot potentieel", zegt initiatiefnemer Gery Pollet die eerder al zijn sporen verdiende met United Callers en ITinera Services. Met het initiatief wil Gery Pollet de prijzen voor mobiel breedbandinternet doen dalen. Een abonnement op ZapFi zal in een jaarabonnement 10 euro per maand kosten. Er zijn ook aangepaste formules per maand, week, en zelfs voor 48 uur. "Dat laatste is met name interessant voor de hotels en horeca. Onze marketing zal specifiek ook via die kanalen werken", aldus Pollet. Opmerkelijk is wel dat ZapFi hiermee niet wacht op de gunning van een draadloos wifi-netwerk waar de Stad Brugge op zoek naar is. In dat dossier werden uiteindelijk drie kandidaten weerhouden: CityMesh, Blue Telecom en ZapFi. De gunning wordt pas in april verwacht. Bij de aanbesteding klonk[ toen luid protest over schadelijke stralingen]. Die kritiek wuift Pollet weg. "Eén gsm/3G-basisstation genereert gemiddeld 30 watt hoogfrequente straling. Er staan er momenteel al meer dan 100 in Brugge. Onze wifi-basisstations zijn goed voor amper 0,1 watt per antenne en we moeten er maar 50 plaatsen", klinkt het.