Een nieuwe dienst van de gewestelijke administratie Leefmilieu Brussel gaat 450 milieuvergunningsaanvragen controleren voor bestaande gsm-antennes van meer dan 120 Watt.

De operatoren Base, Proximus en Mobistar hadden tot eind augustus de tijd om hun krachtigste gsm-antennes te regulariseren. Dat meldt Brussels minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck (Ecolo). In Brussel mag het elektromagnetische veld van de antennes de norm van 3 volt per meter niet overschrijden. Daarbovenop geldt per operator een beperking van 1,5 volt per meter in een straal van 200 meter rond elke antenne. Daarmee hanteert het gewest de strengste norm ter wereld.

De milieuvergunning wil nu het vermogen van de antennes verminderen om Brusselaars beter te beschermen tegen de potentiële risico's van microgolven, klinkt het. De gsm-operatoren hadden tot 31 augustus de tijd om een aanvraag in te dienen.

Leefmilieu Brussel gaat nu op het terrein elektromagnetische golven nauwkeurig opmeten. De controles gebeuren na klachten van inwoners en gemeenten. Daarnaast zijn er preventieve metingen in de buurt van scholen, kinderdagverblijven of ziekenhuizen. De nieuwe dienst telt acht medewerkers. Naast meetapparatuur wordt er gebruik gemaakt van driedimensionale simulatiesoftware.

"Bij inbreuken wordt een proces-verbaal opgesteld. Dat kan aanleiding geven tot een strafrechterlijke sanctie of een boete", aldus Huytebroeck.

Bron: Belga

Een nieuwe dienst van de gewestelijke administratie Leefmilieu Brussel gaat 450 milieuvergunningsaanvragen controleren voor bestaande gsm-antennes van meer dan 120 Watt. De operatoren Base, Proximus en Mobistar hadden tot eind augustus de tijd om hun krachtigste gsm-antennes te regulariseren. Dat meldt Brussels minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck (Ecolo). In Brussel mag het elektromagnetische veld van de antennes de norm van 3 volt per meter niet overschrijden. Daarbovenop geldt per operator een beperking van 1,5 volt per meter in een straal van 200 meter rond elke antenne. Daarmee hanteert het gewest de strengste norm ter wereld. De milieuvergunning wil nu het vermogen van de antennes verminderen om Brusselaars beter te beschermen tegen de potentiële risico's van microgolven, klinkt het. De gsm-operatoren hadden tot 31 augustus de tijd om een aanvraag in te dienen. Leefmilieu Brussel gaat nu op het terrein elektromagnetische golven nauwkeurig opmeten. De controles gebeuren na klachten van inwoners en gemeenten. Daarnaast zijn er preventieve metingen in de buurt van scholen, kinderdagverblijven of ziekenhuizen. De nieuwe dienst telt acht medewerkers. Naast meetapparatuur wordt er gebruik gemaakt van driedimensionale simulatiesoftware. "Bij inbreuken wordt een proces-verbaal opgesteld. Dat kan aanleiding geven tot een strafrechterlijke sanctie of een boete", aldus Huytebroeck. Bron: Belga