Brussel houdt vast aan strenge gsm-norm

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Alle gsm-zendmasten binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen zeker tot eind 2011 aan de gewestelijke norm van 3 volt per meter beantwoorden.

Alle gsm-zendmasten binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen zeker tot eind 2011 aan de gewestelijke norm van 3 volt per meter beantwoorden.

Alle gsm-zendmasten binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen zeker tot eind 2011 aan de norm van 3 volt per meter beantwoorden. Dat hebben Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) en de verantwoordelijken van het Leefmilieu Brussel (BIM) gezegd op een persconferentie. Leefmilieu Brussel beschikt nu ook over meer middelen om aan efficiënte controle op de norm te kunnen doen.

Laat ons even terugkeren naar september 2007. Toen besliste het Brussels parlement om de stralingsintensiteit van gsm-masten te beperken tot 3 volt per meter, wat tweehonderd keer strenger is dan de norm die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen wordt en vijftig keer strenger dan de federale norm. De federale overheid en de gsm-operatoren trokken tegen de norm naar de Raad van State, maar kregen daar ongelijk in januari 2009. Het gewest ging wel samen zitten met de operatoren om de naleving van de norm te kunnen garanderen. De naleving van de norm wordt daarom voortaan zowel vooraf als achteraf gegarandeerd. Zo levert Leefmilieu Brussel milieuvergunningen af om de uitgezonden golven aan de bron te beperken en controleert het ook de naleving van de norm.

Software voor simulaties

Het gewest beschikt daarom over een nieuwe dienst voor de simulatie en het beheer van elektromagnetische golven. De zeven ambtenaren van die dienst zijn belast met de opvolging van de aanvragen voor zendmasten en met de aflevering van de vergunningen aan operatoren die de nieuwe norm naleven. Leefmilieu Brussel heeft ook een nieuw softwareprogramma dat de sterkte van de uitgezonden golven tot een meter kan simuleren.

In het verleden gaven de Belgische operatoren meermaals te kennen dat de nieuwe Brusselse stralingsnorm, die veel strenger is dan die in Vlaanderen en Wallonië een probleem is. Eind april zei Benoit Scheen, ceo van Mobistar, nog dat de strenge norm zelfs de verdere ontplooiing van mobiel internet in Brussel hypothekeert. Sinds 2008 heeft de operator bovendien geen enkele nieuwe gsm-mast meer kunnen plaatsen omdat de nodige bouwvergunningen niet toegekend werden, klonk het toen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content