Als Brussel vasthoudt aan zijn strenge stralingsnorm dreigt het met de slechtste 3G-dekking in Europa opgezadeld te worden. "Zelfs in Afrika zullen de meeste steden een betere dekking hebben", voorspelt Luc Windmolders, woordvoerder van het GSM Operators Forum (GOF).

België legt een maximum stralingsnorm op van 3 volt per meter. Dat is vier maal strenger dan de WHO-norm. Brussel is sinds 2007 zelfs vijftig keer strenger. De mobiele operatoren, Proximus, Mobistar en Base, trekken nu aan de alarmbel. Met de nieuwe interpretatie van 3 volt per meter in piekperiodes, inclusief alle andere aanbieders zoals Astrid en tv-omroepen, dreigt een impasse.

"Er staan vandaag een duizendtal gsm- en 3g-antennes in Brussel. Als we met de nieuwe norm moeten rekening houden dan moeten we om de 50 tot 100 meter een nieuwe antenne plaatsen. Dan betekent dat er zowat 400 antennes moeten bijkomen, ook bijvoorbeeld op de Grote Markt", vertelde GOF-woordvoerder Luc Windmolders tijdens de jongste Beltug-meeting in Neder-over-Heembeek.

Alle nieuwe antennes in Brussel zouden aan de strenge norm moeten voldoen. "Het krijgen van bouwvergunningen wordt een ramp. Het duurt vandaag al twee jaar tijd tussen aanvraag en ingebruikname." Windmolders vreest vooral dat de kwaliteit van de 3g-diensten enorm zal achteruitgaan. "Men zou beter eens naar de straling van de toestellen zelf kijken." In Wallonië en Vlaanderen blijkt de interpretatie van de stralingsnorm veel minder een probleem.

Als Brussel vasthoudt aan zijn strenge stralingsnorm dreigt het met de slechtste 3G-dekking in Europa opgezadeld te worden. "Zelfs in Afrika zullen de meeste steden een betere dekking hebben", voorspelt Luc Windmolders, woordvoerder van het GSM Operators Forum (GOF). België legt een maximum stralingsnorm op van 3 volt per meter. Dat is vier maal strenger dan de WHO-norm. Brussel is sinds 2007 zelfs vijftig keer strenger. De mobiele operatoren, Proximus, Mobistar en Base, trekken nu aan de alarmbel. Met de nieuwe interpretatie van 3 volt per meter in piekperiodes, inclusief alle andere aanbieders zoals Astrid en tv-omroepen, dreigt een impasse. "Er staan vandaag een duizendtal gsm- en 3g-antennes in Brussel. Als we met de nieuwe norm moeten rekening houden dan moeten we om de 50 tot 100 meter een nieuwe antenne plaatsen. Dan betekent dat er zowat 400 antennes moeten bijkomen, ook bijvoorbeeld op de Grote Markt", vertelde GOF-woordvoerder Luc Windmolders tijdens de jongste Beltug-meeting in Neder-over-Heembeek. Alle nieuwe antennes in Brussel zouden aan de strenge norm moeten voldoen. "Het krijgen van bouwvergunningen wordt een ramp. Het duurt vandaag al twee jaar tijd tussen aanvraag en ingebruikname." Windmolders vreest vooral dat de kwaliteit van de 3g-diensten enorm zal achteruitgaan. "Men zou beter eens naar de straling van de toestellen zelf kijken." In Wallonië en Vlaanderen blijkt de interpretatie van de stralingsnorm veel minder een probleem.