Personen met een handicap ondervinden te veel problemen wanneer ze de federale overheid willen bereiken met vragen over hun dossier.

Drie jaar geleden kwam er een gratis telefoonnummer, maar dat beantwoordt te weinig oproepen en kent veel te lange wachttijden.

Staatssecretaris Philippe Courard (PS) neemt nu maatregelen om de bereikbaarheid te verhogen. Dankzij opleidingen, investeringen in ICT en een betere organisatie moet de bereikbaarheid binnen twee jaar verdrievoudigd zijn.

Ocmw's kunnen sinds kort dossiers online raadplegen en zo zelf de personen met een handicap informeren. Mutualiteiten kunnen dat binnenkort ook. Met extra personeel zou het callcenter nog beter werken, maar dat is in tijden van besparingen niet mogelijk.

De bewuste groene lijn (0800/987.99) kende meteen succes. Het aantal oproepen bij het callcenter van de FOD Sociale Zekerheid steeg van 42.000 naar 76.000 per maand. Maar de lijn is onvoldoende bereikbaar.

Uit een audit blijkt dat minder dan een kwart van de oproepen werd beantwoord. Wachttijden liepen op tot 12 minuten. (Belga/FT)

Personen met een handicap ondervinden te veel problemen wanneer ze de federale overheid willen bereiken met vragen over hun dossier. Drie jaar geleden kwam er een gratis telefoonnummer, maar dat beantwoordt te weinig oproepen en kent veel te lange wachttijden. Staatssecretaris Philippe Courard (PS) neemt nu maatregelen om de bereikbaarheid te verhogen. Dankzij opleidingen, investeringen in ICT en een betere organisatie moet de bereikbaarheid binnen twee jaar verdrievoudigd zijn. Ocmw's kunnen sinds kort dossiers online raadplegen en zo zelf de personen met een handicap informeren. Mutualiteiten kunnen dat binnenkort ook. Met extra personeel zou het callcenter nog beter werken, maar dat is in tijden van besparingen niet mogelijk. De bewuste groene lijn (0800/987.99) kende meteen succes. Het aantal oproepen bij het callcenter van de FOD Sociale Zekerheid steeg van 42.000 naar 76.000 per maand. Maar de lijn is onvoldoende bereikbaar. Uit een audit blijkt dat minder dan een kwart van de oproepen werd beantwoord. Wachttijden liepen op tot 12 minuten. (Belga/FT)