De nieuwe gebruiksvoorwaarden van Google overtreden de Nederlandse privacywetgeving. Dat kan ook in België gevolgen hebben.

Het College Bescherming Persoonsgegevens, de Nederlandse evenknie van onze Privacycommissie, is van oordeel dat gebruikers niet goed werden geïnformeerd over de voorwaarden die Google in januari 2012 invoerde.

Door die nieuwe voorwaarden worden alle gegevens die Google verzamelt via diensten als YouTube, Maps, Docs, Gmail, search enz... samengegooid. Vroeger bleven deze gescheiden per dienst.

Maar die zet werd niet goed gecommuniceerd naar gebruikers. Bovendien was er geen mogelijkheid om Google-diensten te gebruiken zonder er mee in te stemmen. "Ons grootste bezwaar is dat Google niet helder aangeeft welke gegevens ze precies verzamelen en waarvoor die worden verzameld", zegt CBP-woordvoerster Lysette Rutgers tegenover Tweakers. De organisatie wil dat gebruikers zeggenschap hebben over hun gegevens.

Voor heel Europa Momenteel wordt er onder leiding van Frankrijk door zes Europese landen, waaronder Nederland, een onderzoek gevoerd naar het nieuwe privacybeleid van Google. "Het is de bedoeling dat op basis daarvan maatregelen worden geformuleerd op het niveau van de lidstaten", zegt Eva Wiertz, woordvoerster van de Belgische Privacycommissie.

De conclusies van de Nederlanders en de andere lidstaten zullen waarschijnlijk doorsijpelen naar België. Google wordt nu verwacht op een hoorzitting van de CBP. Nadien kunnen er sancties volgen, maar hoe er wordt opgetreden is momenteel nog niet duidelijk.

De nieuwe gebruiksvoorwaarden van Google overtreden de Nederlandse privacywetgeving. Dat kan ook in België gevolgen hebben. Het College Bescherming Persoonsgegevens, de Nederlandse evenknie van onze Privacycommissie, is van oordeel dat gebruikers niet goed werden geïnformeerd over de voorwaarden die Google in januari 2012 invoerde. Door die nieuwe voorwaarden worden alle gegevens die Google verzamelt via diensten als YouTube, Maps, Docs, Gmail, search enz... samengegooid. Vroeger bleven deze gescheiden per dienst. Maar die zet werd niet goed gecommuniceerd naar gebruikers. Bovendien was er geen mogelijkheid om Google-diensten te gebruiken zonder er mee in te stemmen. "Ons grootste bezwaar is dat Google niet helder aangeeft welke gegevens ze precies verzamelen en waarvoor die worden verzameld", zegt CBP-woordvoerster Lysette Rutgers tegenover Tweakers. De organisatie wil dat gebruikers zeggenschap hebben over hun gegevens. Voor heel Europa Momenteel wordt er onder leiding van Frankrijk door zes Europese landen, waaronder Nederland, een onderzoek gevoerd naar het nieuwe privacybeleid van Google. "Het is de bedoeling dat op basis daarvan maatregelen worden geformuleerd op het niveau van de lidstaten", zegt Eva Wiertz, woordvoerster van de Belgische Privacycommissie. De conclusies van de Nederlanders en de andere lidstaten zullen waarschijnlijk doorsijpelen naar België. Google wordt nu verwacht op een hoorzitting van de CBP. Nadien kunnen er sancties volgen, maar hoe er wordt opgetreden is momenteel nog niet duidelijk.