Centrum voor cyberveiligheid in de steigers

Het centrum voor cyberveiligheid komt een stap dichterbij. De regering in lopende zaken heeft het koninklijk besluit rond dat de oprichting regelt van wat het “Centrum Cyber Security Belgium” (CCSB) zal heten.

Het centrum voor cyberveiligheid komt een stap dichterbij. De regering in lopende zaken heeft het koninklijk besluit rond dat de oprichting regelt van wat het “Centrum Cyber Security Belgium” (CCSB) zal heten. Het centrum zal worden geleid door een directeur en een adjunct-directeur, van verschillende taalgroep, die voor een mandaat van vijf jaar worden benoemd. Die termijn kan maximaal tweemaal worden verlengd.

Vorig jaar bleken telecombedrijf Belgacom, de kanselarij van de premier en Buitenlandse Zaken het doelwit van cyberaanvallen te zijn geweest.

In december vorig jaar besliste de ministerraad een centrum voor cyberveiligheid op te richten. In mei raakte de regering het eens over de verdeling van 10 miljoen euro die voorzien was voor de

uitvoering van een nationale cyberstrategie, waar het centrum voor cyberveiligheid deel van uitmaakt.

Volgens het koninklijk besluit zal het “Centrum Cyber Security België” bij de Kanselarij van de premier worden opgericht. Het staat ook onder gezag van de premier en doet voor de uitvoering van zijn opdrachten een beroep op “de administratieve en logistieke” ondersteuning en de voorziene “financiële middelen” binnen de kanselarij.

Het CCSB moet toezien op de cyberveiligheid en die ook opvolgen. Het moet de verschillende projecten rond cyberveiligheid beheren en de coördinatie tussen de betrokken diensten en overheden verzekeren.

Een andere taak is voorstellen formuleren om het wettelijk kader aan te passen, net als – samen met het crisiscentrum van de regering – het crisisbeheer bij cyberincidenten verzekeren.

Voorts staat het CCSB in voor het opstellen en verspreiden van standaarden, richtlijnen en veiligheidsnormen voor de verschillende informatiesystemen van de overheden.

Het centrum neemt van Fedict het beheer over van de dienst Computer Emergency Response Team (CERT) voor het opsporen, observeren en analyseren van online veiligheidsproblemen. De leiding is in handen van een directeur en een adjunct-directeur.

Zij behoren tot een verschillende taalrol en staan onder rechtstreeks gezag van de eerste minister.

Een militaire bron zegt donderdag in La Libre Belgique dat het centrum niet voor het einde van het jaar volledig operationeel zal zijn.

Volgens de krant zal het centrum uit een tiental mensen bestaan, onder wie de directeur en adjunct-directeur.

Dit is zeker een nobel initiatief, maar grote vraag is of een budget van 10 miljoen euro wel volstaat voor een slagvaardig Centrum voor cyberveiligheid.

(Belga/FT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content