Certipost lanceert een oplossing om contracten elektronisch te ondertekenen, versturen én archiveren.

Naar eigen zeggen is Certipost het allereerste Belgische bedrijf dat e-contracting in de praktijk brengt. Dirk Matheussen, ceo ad-interim, heeft het over het bijeenbrengen van bestaande 'building blocks' waarmee bedrijven en consumenten nu volledig papierloze contracten kunnen afsluiten.

Sinds augustus 2007 is het wettelijk toegelaten in België om arbeidsovereenkomsten elektronisch te ondertekenen. Zonder namen te willen noemen, heeft Certipost het alvast over drie klanten: twee in de HR/interim-sector en een Franstalig mediabedrijf. Freelance medewerkers zullen er voortaan hun contracten voor opdrachten elektronisch ontvangen en ondertekenen. "Voor de verzender is het voordeel dat er minder manuele handelingen nodig zijn. De ontvanger ziet in de praktijk daardoor ook sneller zijn geld", legt Michel De Maeyer van Certipost uit. In Nederland is uitgeverij Sanoma al een belangrijke klant.

Certipost ziet voor e-contracting zowel in B2C als B2B een markt. "De oplossing is in eerste instantie bedoeld voor bedrijven die met heel veel contracten te maken krijgen", zegt Dirk Matheussen. De digitale contracten komen bij particulieren terecht in de beveiligde mailbox MyCertipost. Het ondertekenen van de documenten kan met de eID en/of digitale certificaten. Bij bedrijven is via plugins, integratoren en partners integratie mogelijk met ERP-pakketten zoals Microsoft Dynamics of het boekhoudpakket Popsy.

Dirk Matheussen hoopt naast de uitzendsector en mediabedrijven, onder meer ook de sociale secretariaten, verzekeringsmaatschappijen en nutsbedrijven warm te kunnen maken voor e-contracting. "Maar ook voor pure internetbanken kan de technologie interessant zijn, om te vermijden dat papieren aanvraagformulieren via de post moeten verstuurd worden", zegt Dirk Matheussen die aangeeft hiermee verder in de B2B-markt te willen doordringen. Tegen het einde van het jaar zouden 100.000 bedrijven aangesloten zijn op het Certipost-platform. In totaal zegt Certipost momenteel zo'n 520.000 actieve gebruikers te tellen.

"Het is ons doel om bij de topspelers op Europees vlak te gaan behoren in de komende jaren", zegt Dirk Matheussen die binnenkort zijn ceo-stoel weer zal afstaan. "De zoektocht is lopende. Een beslissing is zeker nog niet gevallen", zegt de waarnemend ceo die "ergens binnen enkele maanden" weer zijn ict-verantwoordelijkheid zal opnemen.

Certipost lanceert een oplossing om contracten elektronisch te ondertekenen, versturen én archiveren. Naar eigen zeggen is Certipost het allereerste Belgische bedrijf dat e-contracting in de praktijk brengt. Dirk Matheussen, ceo ad-interim, heeft het over het bijeenbrengen van bestaande 'building blocks' waarmee bedrijven en consumenten nu volledig papierloze contracten kunnen afsluiten. Sinds augustus 2007 is het wettelijk toegelaten in België om arbeidsovereenkomsten elektronisch te ondertekenen. Zonder namen te willen noemen, heeft Certipost het alvast over drie klanten: twee in de HR/interim-sector en een Franstalig mediabedrijf. Freelance medewerkers zullen er voortaan hun contracten voor opdrachten elektronisch ontvangen en ondertekenen. "Voor de verzender is het voordeel dat er minder manuele handelingen nodig zijn. De ontvanger ziet in de praktijk daardoor ook sneller zijn geld", legt Michel De Maeyer van Certipost uit. In Nederland is uitgeverij Sanoma al een belangrijke klant. Certipost ziet voor e-contracting zowel in B2C als B2B een markt. "De oplossing is in eerste instantie bedoeld voor bedrijven die met heel veel contracten te maken krijgen", zegt Dirk Matheussen. De digitale contracten komen bij particulieren terecht in de beveiligde mailbox MyCertipost. Het ondertekenen van de documenten kan met de eID en/of digitale certificaten. Bij bedrijven is via plugins, integratoren en partners integratie mogelijk met ERP-pakketten zoals Microsoft Dynamics of het boekhoudpakket Popsy. Dirk Matheussen hoopt naast de uitzendsector en mediabedrijven, onder meer ook de sociale secretariaten, verzekeringsmaatschappijen en nutsbedrijven warm te kunnen maken voor e-contracting. "Maar ook voor pure internetbanken kan de technologie interessant zijn, om te vermijden dat papieren aanvraagformulieren via de post moeten verstuurd worden", zegt Dirk Matheussen die aangeeft hiermee verder in de B2B-markt te willen doordringen. Tegen het einde van het jaar zouden 100.000 bedrijven aangesloten zijn op het Certipost-platform. In totaal zegt Certipost momenteel zo'n 520.000 actieve gebruikers te tellen. "Het is ons doel om bij de topspelers op Europees vlak te gaan behoren in de komende jaren", zegt Dirk Matheussen die binnenkort zijn ceo-stoel weer zal afstaan. "De zoektocht is lopende. Een beslissing is zeker nog niet gevallen", zegt de waarnemend ceo die "ergens binnen enkele maanden" weer zijn ict-verantwoordelijkheid zal opnemen.