CES: Huawei introduceert Mate 8 én smartwatches voor dames

© Mate 8
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Huawei heeft in Las Vegas niet enkel zijn grote nieuwe phablet voorgesteld, het Chinese technologiebedrijf hield ook twee slimme horloges voor dames boven de doopvont.

Na de introductie in China een tijdje geleden heeft Huawei dinsdag zijn nieuwste phablet, de Mate 8, voorgesteld aan het internationale publiek. Dat 6 inch toestel is het eerste dat gebruik maakt van de gloednieuwe octacore Kirin 950 processor van het technologiebedrijf.

De Kirin 950 beschikt over 4 ARM Cortex A72 kernen (2,3 Ghz), vier zuinige A53 kernen (1,8 Ghz) én een i5 ‘coprocessor’, die het onder meer mogelijk maakt om zonder veel stroom te verbruiken data van sensors te verwerken en muziek af te spelen.

In vergelijking met de Kirin 925-processoren zouden de nieuwste chips volgens Huawei tot 100 procent performanter zijn, terwijl ze een pak minder verbruiken.

Net zoals dat bij de Mate 7 het geval was, wordt ook bij deze opvolger de batterijduur uitgespeeld als één van de grote troeven. De 4000mAh-batterij zou het bij normaal gebruik gemakkelijk twee dagen moeten kunnen uitzingen, en je zou met het toestel tot 20 uur moeten kunnen browsen over 4G, of 17 uur video moeten kunnen kijken in HD.

Wanneer de batterij dan uiteindelijk toch plat raakt, kan je na een oplaadsessie van een half uur alweer een dag verder, klonk het dinsdag in Las Vegas.

In de Mate 8 zitten twee camera’s van Sony. Op de achterzijde gaat het om een 16 MP camera met IMX298 sensor en f/2.0-lens, die, omwille van zijn grootte, uitstekend zou moeten presteren in omstandigheden met weinig licht. Voorts is er optische beeldstabilisatie aanwezig, en klokt de filmresolutie af op 1920×1080 pixels. De selfiecamera op de voorzijde is een 8 megapixel exemplaar met een IMX179 sensor.

De smartphone is gebaseerd op Android 6.0 Marshmallow, al heeft Huawei daar nog de laatste versie van zijn eigen EMUI-schil overgeborduurd. Er passen twee nano-sim kaarten in het toestel, al is het uiteraard ook mogelijk om een micro-sd kaartje toe te voegen. En net zoals bij de Mate S, de Mate 7 en de Nexus P6 is de Mate 8 uitgerust met een supersnelle vingerafdrukscanner op de achterzijde. Het verschil met de voorgangers is dat dit exemplaar beter beveiligd is, en weer heel wat nieuwe truukjes aankan.

Opvallend is voorts dat de Mate 8 géén drukgevoelig scherm heeft meegekregen (3D Touch of Force Touch), zeker omdat Huawei zo’n scherm al aangekondigd had bij de introductie van de Mate S op de IFA-beurs in september. De iPhone 6s heeft wel zo’n scherm, en verwacht wordt dat ook Samsung met een drukgevoelig scherm komt voor zijn Galaxy S7.

CES: Huawei introduceert Mate 8 én smartwatches voor dames
© /

De Huawei Mate 8 wordt binnen enkele weken ook in België gelanceerd, voor een prijs die begint aan 599 euro voor de 3GB RAM versie met 32 gig geheugen. Voor 699 kan u een Mate 8 op de kop tikken met 4 GB RAM en 64 GB geheugen.

Voor dames

Huawei heeft in Las Vegas ook twee smartwatches voorgesteld die zich exclusief richten op vrouwen: de Huawei Watch Jewel en de Huawei Watch Elegant. Het grote verschil met de Huawei Watch die we intussen al enkele maanden kennen, is de vormgeving. Die heeft meer rondingen en ziet er een pak vrouwelijks uit dan de traditionele Huawei Watch. In het geval van de Jewel is ze zelfs afgewerkt met kristallen van Swarovski.

Nog nieuw, is dat je met deze twee watches ook gesprekken kan voeren, al zal die feature straks ook voor de ‘gewone’ Huawei Watch beschikbaar zijn. Voorlopig lijkt het er op dat de twee smartwatches voor dames niet gecommercialiseerd zullen worden in België, al kan dat nog veranderen.

Harman Kardon

Tot slot introduceerden de Chinezen ook een ‘gouden’ versie van hun succesvolle Nexus 6P smartphone (die in samenwerking met Google gemaakt werd), én een nieuwe 10.1 inch Android-tablet, de MediaPad M2, die voorzien is van een vingerafdrukscanner en van speciale luidsprekers van Harman Kardon. Die tablet verandert van eigenaar vanaf 350 euro (2GB RAM, 16 GB, wifi), en komt binnenkort ook naar ons land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content