Het aandeel van de telecomgroep Mobistar is vorige vrijdag opvallend gestegen, nadat een topman van het moederconcern France Telecom verklaarde dat er in België ruimte is voor consolidatie. De aandelen van Mobistar en Telenet schoten de hoogte in.

Het bericht staat te lezen bij De Tijd. Gervais Pellissier, de financieel directeur van France Telecom, stelde in een interview met het persagentschap Reuters dat er een consolidatie mogelijk is in de landen waar de groep aanwezig is. Hij noemde Zwitserland, Portugal en België. France Telecom heeft in ons land 51 procent van Mobistar in handen.

In Zwitserland zou France Telecom zijn mobiele operator Orange kunnen samenbrengen met rivaal Sunrise om marktleider Swisscom beter te bekampen. Pellissier wou niet kwijt of er onderhandelingen lopen.

In ons land is er voor een dergelijke operatie "geen dringende noodzaak", aldus Pellissier. Mobistar genereert immers hogere marges dan Orange in Groot-Brittannië en de concurrentie is in België niet zo groot als in Zwitserland, verklaarde de financieel directeur. "Het verbinden van ondernemingen is oordeelkundig op de markten waar de rendabiliteit op een beperkt niveau staat."

Mobistar werd in het verleden al meermaals gekoppeld aan het kabelbedrijf Telenet. Recent breidde Telenet nog zijn MVNO-akkoord uit met Mobistar, waardoor het voor zijn gsm-product gebruik kan maken van de zendmasten de operator. Mobistar maakt op zijn beurt gebruik van het glasvezelnetwerk van Telenet om zijn transmissienetwerk te verbeteren.

Een andere mogelijkheid, aldus analist Siddy Jobe van Bank Degroof, is een joint venture tussen Mobistar en Base. Hun gecombineerd marktaandeel bedraagt 56 procent. "Base zou op die manier niet moeten investeren in 3G, een technologie waarover Mobistar wel beschikt. Beide hebben een beperkte positie in vaste telefonie. Een joint venture zou een meer levensvatbare investering in internet en tv kunnen doen."

Als Telenet de vierde mobiele licentie verwerft, zouden Mobistar en Base, als bijna zuivere mobiele spelers, nog meer onder druk komen, aldus Jobe. De analist voegt toe dat hij de marktconsolidatie niet op de korte termijn ziet gebeuren.

Bron: Belga/De Tijd

Het aandeel van de telecomgroep Mobistar is vorige vrijdag opvallend gestegen, nadat een topman van het moederconcern France Telecom verklaarde dat er in België ruimte is voor consolidatie. De aandelen van Mobistar en Telenet schoten de hoogte in. Het bericht staat te lezen bij De Tijd. Gervais Pellissier, de financieel directeur van France Telecom, stelde in een interview met het persagentschap Reuters dat er een consolidatie mogelijk is in de landen waar de groep aanwezig is. Hij noemde Zwitserland, Portugal en België. France Telecom heeft in ons land 51 procent van Mobistar in handen. In Zwitserland zou France Telecom zijn mobiele operator Orange kunnen samenbrengen met rivaal Sunrise om marktleider Swisscom beter te bekampen. Pellissier wou niet kwijt of er onderhandelingen lopen. In ons land is er voor een dergelijke operatie "geen dringende noodzaak", aldus Pellissier. Mobistar genereert immers hogere marges dan Orange in Groot-Brittannië en de concurrentie is in België niet zo groot als in Zwitserland, verklaarde de financieel directeur. "Het verbinden van ondernemingen is oordeelkundig op de markten waar de rendabiliteit op een beperkt niveau staat." Mobistar werd in het verleden al meermaals gekoppeld aan het kabelbedrijf Telenet. Recent breidde Telenet nog zijn MVNO-akkoord uit met Mobistar, waardoor het voor zijn gsm-product gebruik kan maken van de zendmasten de operator. Mobistar maakt op zijn beurt gebruik van het glasvezelnetwerk van Telenet om zijn transmissienetwerk te verbeteren. Een andere mogelijkheid, aldus analist Siddy Jobe van Bank Degroof, is een joint venture tussen Mobistar en Base. Hun gecombineerd marktaandeel bedraagt 56 procent. "Base zou op die manier niet moeten investeren in 3G, een technologie waarover Mobistar wel beschikt. Beide hebben een beperkte positie in vaste telefonie. Een joint venture zou een meer levensvatbare investering in internet en tv kunnen doen." Als Telenet de vierde mobiele licentie verwerft, zouden Mobistar en Base, als bijna zuivere mobiele spelers, nog meer onder druk komen, aldus Jobe. De analist voegt toe dat hij de marktconsolidatie niet op de korte termijn ziet gebeuren. Bron: Belga/De Tijd