China heeft met succes een eigen telecomsatelliet gelanceerd, zo heeft het officiële persbureau Nieuw China gemeld. Het was de eerste lancering van een Lange Mars draagraket sinds de mislukking van augustus.

Van op de basis Xichang in de zuidwestelijke provincie Sichuan vertrok zondag om 18.33 uur Belgische tijd een Lange Mars 3B. Die zette de Zhongxing-1A satelliet uit in de juiste baan. De kunstmaan moet instaan voor allerhande telecomdiensten zoals spraaktelefonie, omroep en datatransmissie.

Op 18 augustus slaagde een Lange Mars 2C er niet in een satelliet in de correcte baan te brengen, klaarblijkelijk tengevolge van een probleem met de standbepaling van de tweede trap. Het eerste falen van de Lange Mars in vijftien jaar tijd noopte Peking ertoe de lancering van een eerste component van een ruimtestation uit te stellen.

Het zou nu de bedoeling zijn de acht ton wegende Tiangong-1 module op 27 september te lanceren met een Lange Mars 2F rocket, aldus een anonieme bron binnen de Chinese ruimtevaart. De module geeft Peking een rudimentair ruimtelab en laat toe de koppelingstechnologie onder de knie te krijgen die vitaal is voor een ruimtestation.

Bron: Belga

China heeft met succes een eigen telecomsatelliet gelanceerd, zo heeft het officiële persbureau Nieuw China gemeld. Het was de eerste lancering van een Lange Mars draagraket sinds de mislukking van augustus. Van op de basis Xichang in de zuidwestelijke provincie Sichuan vertrok zondag om 18.33 uur Belgische tijd een Lange Mars 3B. Die zette de Zhongxing-1A satelliet uit in de juiste baan. De kunstmaan moet instaan voor allerhande telecomdiensten zoals spraaktelefonie, omroep en datatransmissie. Op 18 augustus slaagde een Lange Mars 2C er niet in een satelliet in de correcte baan te brengen, klaarblijkelijk tengevolge van een probleem met de standbepaling van de tweede trap. Het eerste falen van de Lange Mars in vijftien jaar tijd noopte Peking ertoe de lancering van een eerste component van een ruimtestation uit te stellen. Het zou nu de bedoeling zijn de acht ton wegende Tiangong-1 module op 27 september te lanceren met een Lange Mars 2F rocket, aldus een anonieme bron binnen de Chinese ruimtevaart. De module geeft Peking een rudimentair ruimtelab en laat toe de koppelingstechnologie onder de knie te krijgen die vitaal is voor een ruimtestation. Bron: Belga