China heeft de eerste plaats veroverd in de ranglijst met snelste computers ter wereld.

De snelste computer staat tegenwoordig in de Chinese havenstad Tianjin. De nieuwkomer met de naam Tianhe-1A (in het Nederlands: "melkweg") versloeg met een rekencapaciteit van 2,56 petaflops (ofwel 2,56 biljard berekeningen per seconde) de Amerikaanse supercomputer Cray XT5 'Jaguar'. Die laatste haalt een snelheid van 1,75 petaflops. Nebulae, de derde in de lijst, is ook van Chinese makelij.

De leider op de ranglijst werd nog maar in oktober officieel voorgesteld. De supercomputer, die gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek, werd ontwikkeld door de National University of Defense Technology (NUDT) in de Chinese provincie Hunan.

China stoot zo overtuigend de Verenigde Staten van de troon. De Verenigde Staten werden tot voor kort beschouwd als de absolute grootmacht op het vlak van supercomputers.

Overigens staan er ook twee supercomputers in België, bij een niet nader genoemde financiële instelling. Die twee IBM iDataPlex'en (Xeon E55xx QC 2.26 GHz) halen een snelheid van 0,041 petaflops en staan daarmee op plaats 227 en 228.

Bron: Belga

China heeft de eerste plaats veroverd in de ranglijst met snelste computers ter wereld. De snelste computer staat tegenwoordig in de Chinese havenstad Tianjin. De nieuwkomer met de naam Tianhe-1A (in het Nederlands: "melkweg") versloeg met een rekencapaciteit van 2,56 petaflops (ofwel 2,56 biljard berekeningen per seconde) de Amerikaanse supercomputer Cray XT5 'Jaguar'. Die laatste haalt een snelheid van 1,75 petaflops. Nebulae, de derde in de lijst, is ook van Chinese makelij. De leider op de ranglijst werd nog maar in oktober officieel voorgesteld. De supercomputer, die gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek, werd ontwikkeld door de National University of Defense Technology (NUDT) in de Chinese provincie Hunan. China stoot zo overtuigend de Verenigde Staten van de troon. De Verenigde Staten werden tot voor kort beschouwd als de absolute grootmacht op het vlak van supercomputers. Overigens staan er ook twee supercomputers in België, bij een niet nader genoemde financiële instelling. Die twee IBM iDataPlex'en (Xeon E55xx QC 2.26 GHz) halen een snelheid van 0,041 petaflops en staan daarmee op plaats 227 en 228. Bron: Belga