Het initiatief komt van het door de overheid gecontroleerde Tsinghua Unigroup. Dat wil via zijn nieuwe dochter Tongfang Guoxin in totaal 80 miljard yuan of (11,7 miljard euro of 12,6 miljard dolar) ophalen. De meerderheid daarvan komt van Zhao Weiguo, voorzitter van Tsinghua Unigroup, dat schrijft de Wall Street Journal.

Drie vierde van dat bedrag gaat naar de chipfabriek. 16,2 miljard yuan is bedoeld voor overnames in de chipsector. Nog eens 3,8 miljard yuan gaat in de aankoop van 25 procent van de aandelen in het Taiwanese Powertech Technology dat halfgeleiders test, assembleert en verpakt.

De stap naar een eigen fabriek komt er nadat Tsinghua Unigroup deze zomer, zonder succes, probeerde het Amerikaanse Micron Technology over te nemen voor 21 miljard euro.

Het initiatief komt van het door de overheid gecontroleerde Tsinghua Unigroup. Dat wil via zijn nieuwe dochter Tongfang Guoxin in totaal 80 miljard yuan of (11,7 miljard euro of 12,6 miljard dolar) ophalen. De meerderheid daarvan komt van Zhao Weiguo, voorzitter van Tsinghua Unigroup, dat schrijft de Wall Street Journal.Drie vierde van dat bedrag gaat naar de chipfabriek. 16,2 miljard yuan is bedoeld voor overnames in de chipsector. Nog eens 3,8 miljard yuan gaat in de aankoop van 25 procent van de aandelen in het Taiwanese Powertech Technology dat halfgeleiders test, assembleert en verpakt.De stap naar een eigen fabriek komt er nadat Tsinghua Unigroup deze zomer, zonder succes, probeerde het Amerikaanse Micron Technology over te nemen voor 21 miljard euro.