De Chinese regering heeft intussen regels opgesteld om te voorkomen dat buitenlandse regeringen data uit andere landen kunnen stelen. Peking claimt dat het met de plannen de internationale samenwerking wil verbeteren 'in een tijd waarin individuele landen andere landen pesten en op bedrijven jagen', aldus minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.

Zwarte lijst

De Amerikaanse president Donald Trump zette naast TikTok ook al Huawei en Tencent op een zwarte lijst, omdat ze een gevaar voor de nationale veiligheid zouden vormen. De Chinese TikTok-eigenaar ByteDance heeft tot 15 september de tijd om de Amerikaanse tak van de populaire video-app te verkopen. Lukt dat niet, dan wordt TikTok verboden in de Verenigde Staten.

De door China opgestelde internationale regels passen in een traditie van het proberen te beheersen van informatiestromen die het land binnenkomen. De regering controleert en censureert het internet en beperkt onder meer al jarenlang de toegang tot Twitter en Facebook.

De Chinese regering heeft intussen regels opgesteld om te voorkomen dat buitenlandse regeringen data uit andere landen kunnen stelen. Peking claimt dat het met de plannen de internationale samenwerking wil verbeteren 'in een tijd waarin individuele landen andere landen pesten en op bedrijven jagen', aldus minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi.De Amerikaanse president Donald Trump zette naast TikTok ook al Huawei en Tencent op een zwarte lijst, omdat ze een gevaar voor de nationale veiligheid zouden vormen. De Chinese TikTok-eigenaar ByteDance heeft tot 15 september de tijd om de Amerikaanse tak van de populaire video-app te verkopen. Lukt dat niet, dan wordt TikTok verboden in de Verenigde Staten.De door China opgestelde internationale regels passen in een traditie van het proberen te beheersen van informatiestromen die het land binnenkomen. De regering controleert en censureert het internet en beperkt onder meer al jarenlang de toegang tot Twitter en Facebook.