LeEco is een beetje een gek bedrijf. Twaalf jaar geleden begon het als online videoportaal LeTV, maar ondertussen is het verworden tot een fabrikant die een beetje vanalles doet: het streamt films die het zelf heeft gemaakt naar telefoons die het zelf produceert. Vandaaruit is het ook overgestapt naar vervoer. Het is zowel een van China's grootste filmstudio's, als een van de grootste fabrikanten van smartphones en televisies in zijn thuismarkt.

En dat bedrijf gaat nu internationaal. "Als je Apple, Amazon, Paramount Pictures, Tesla, Uber en Netflix zou combineren, dan krijg je wat LeEco doet in China," vertelt Danny Bowman, chief revenue officer voor LeEco North America aan Cnet.

Op een redelijk theatraal evenement stelde het bedrijf zich voor aan de Amerikanen, met de mededeling dat het ineens een hele resem producten op de markt gaat gooien. Het begint met twee smartphones en vier televisiemodellen die via de website te koop zijn. Wie de toestellen aanschaft krijgt er een EcoPass abonnement bij waarin vijf terabytes aan cloudopslag zitten, samen met streamingopties en dergelijke.

LeEco Super Bike, LeEco
LeEco Super Bike © LeEco

Aan de meer bizarre kant: er komt ook een elektrische fiets die Android draait en onder meer en een muziekspeler aan boord heeft. En LeEco werkt aan een VR-bril en een zelfrijdende elektrische wagen waar al rittendeeldienst a la Uber ingebakken zit. Je kan LeEco moeilijk een gebrek aan ambitie verwijten.

Opvallend is dat LeEco zich niet in de markt wil zetten als een goedkoper alternatief, zoals bijvoorbeeld Huawei dat in eerste instantie heeft gedaan. Die 'eco' staat voor 'ecosysteem' en LeEco is dan ook een holistische visie aangedaan. Het wil een hub zijn waarin al zijn hardware en software met elkaar verbonden is. Waar je fiets met je telefoon spreekt, en je auto je favoriete muziek streamt. Benieuwd of het in de VS, waar men zich nog geen klein beetje zorgen maakt over de invasie van de Chinesen, ook zal aanslaan. Want als LeEco de Amazons, Ubers en Apples van deze wereld het vuur aan de schenen kan leggen, zou het ook wel eens naar Europa kunnen komen.

LeEco is een beetje een gek bedrijf. Twaalf jaar geleden begon het als online videoportaal LeTV, maar ondertussen is het verworden tot een fabrikant die een beetje vanalles doet: het streamt films die het zelf heeft gemaakt naar telefoons die het zelf produceert. Vandaaruit is het ook overgestapt naar vervoer. Het is zowel een van China's grootste filmstudio's, als een van de grootste fabrikanten van smartphones en televisies in zijn thuismarkt.En dat bedrijf gaat nu internationaal. "Als je Apple, Amazon, Paramount Pictures, Tesla, Uber en Netflix zou combineren, dan krijg je wat LeEco doet in China," vertelt Danny Bowman, chief revenue officer voor LeEco North America aan Cnet.Op een redelijk theatraal evenement stelde het bedrijf zich voor aan de Amerikanen, met de mededeling dat het ineens een hele resem producten op de markt gaat gooien. Het begint met twee smartphones en vier televisiemodellen die via de website te koop zijn. Wie de toestellen aanschaft krijgt er een EcoPass abonnement bij waarin vijf terabytes aan cloudopslag zitten, samen met streamingopties en dergelijke. Aan de meer bizarre kant: er komt ook een elektrische fiets die Android draait en onder meer en een muziekspeler aan boord heeft. En LeEco werkt aan een VR-bril en een zelfrijdende elektrische wagen waar al rittendeeldienst a la Uber ingebakken zit. Je kan LeEco moeilijk een gebrek aan ambitie verwijten.Opvallend is dat LeEco zich niet in de markt wil zetten als een goedkoper alternatief, zoals bijvoorbeeld Huawei dat in eerste instantie heeft gedaan. Die 'eco' staat voor 'ecosysteem' en LeEco is dan ook een holistische visie aangedaan. Het wil een hub zijn waarin al zijn hardware en software met elkaar verbonden is. Waar je fiets met je telefoon spreekt, en je auto je favoriete muziek streamt. Benieuwd of het in de VS, waar men zich nog geen klein beetje zorgen maakt over de invasie van de Chinesen, ook zal aanslaan. Want als LeEco de Amazons, Ubers en Apples van deze wereld het vuur aan de schenen kan leggen, zou het ook wel eens naar Europa kunnen komen.