Chinese slaat munt uit .eu domeinnamen

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Een Chinese studente heeft geprobeerd om 10.200 .eu-internetadressen weg te kapen voor de neus van evenveel Europese bedrijven. EURid, de beheerder van het Europese top level domein, zag zich verplicht om de adressen te blokkeren, en wordt in het gelijk gesteld door het Brusselse hof van Beroep. Bijna hadden duizenden Europese bedrijven, waaronder Charleroi Airport, KantoenNatie, Strelli, ABNAmroBank en Arcelor, geen .eu domeinnaam meer kunnen aanvragen. Een sluwe Chinese studente slaagde er bijna in om ruim 10.000 .eu adressen van evenveel ondernemingen voor hun neus weg te kapen (om ze aan peperdure prijzen door te verkopen).

Een Chinese studente heeft geprobeerd om 10.200 .eu-internetadressen weg te kapen voor de neus van evenveel Europese bedrijven.

EURid, de beheerder van het Europese top level domein, zag zich verplicht om de adressen te blokkeren, en wordt in het gelijk gesteld door het Brusselse hof van Beroep.

Bijna hadden duizenden Europese bedrijven, waaronder Charleroi Airport, KantoenNatie, Strelli, ABNAmroBank en Arcelor, geen .eu domeinnaam meer kunnen aanvragen. Een sluwe Chinese studente slaagde er bijna in om ruim 10.000 .eu adressen van evenveel ondernemingen voor hun neus weg te kapen (om ze aan peperdure prijzen door te verkopen).

Na een rist klachten blokkeerde EURid de adressen die de Chinese had laten registeren. Een arrest van 21 september van het Brusselse hof van beroep stelt EURid nu in het gelijk, zo schrijft De Tijd. Volgens het hof is het duidelijk dat de Chinese ter kwader trouw handelde, met als enig doel munt te slaan uit de handel in .eu domeinnamen.

De sunrise-periode voor .eu-domeinnamen liep van 7 december 2005 tot 6 april 2006. Ondernemingen die een aanvraag indienden zonder daar de juiste bewijsstukken aan te koppelen, verloren het recht op hun adres, waarop de naam opnieuw werd vrijgegeven. Het was op dat moment dat de Chinese toesloeg.

Volgens EURid kan het nog even duren voor de .eu-domeinnamen opnieuw worden vrijgegeven. Alle betrokken partijen willen immers afwachten of de studente geen cassatieberoep aantekent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content