Inwoners van Hangzhou moeten een onlineformulier invullen. Daarop moeten ze hun paspoortnummer zetten, of ze onlangs buiten de stad zijn geweest en of ze bepaalde symptomen hebben. Vervolgens ontvangen ze op hun telefoon een code. Personen met een rode QR-code hebben de grootste kans om ziek te zijn.

Mensen uit deze risicogroep moeten veertien dagen afgezonderd blijven en regelmatig van zich laten horen via de chatapp DingTalk. Die app is net als Alipay van het concern Alibaba. Inwoners met een gele QR-code moeten zeven dagen binnenblijven. Wie een groene QR-code krijgt, mag vrij rondreizen.

De QR-codes worden gescand op stations en op doorgaande wegen. Sommige inwoners verklaren tegenover persbureau Reuters dat ze zelfs hun QR-code moesten laten zien voordat ze boodschappen mochten doen.

Alipay werkt met de Chinese staat samen om het systeem in het hele land te introduceren. Concurrent Tencent ontwikkelt een vergelijkbaar systeem. Dat wordt intussen al getest in de stad Shenzhen.

Inwoners van Hangzhou moeten een onlineformulier invullen. Daarop moeten ze hun paspoortnummer zetten, of ze onlangs buiten de stad zijn geweest en of ze bepaalde symptomen hebben. Vervolgens ontvangen ze op hun telefoon een code. Personen met een rode QR-code hebben de grootste kans om ziek te zijn.Mensen uit deze risicogroep moeten veertien dagen afgezonderd blijven en regelmatig van zich laten horen via de chatapp DingTalk. Die app is net als Alipay van het concern Alibaba. Inwoners met een gele QR-code moeten zeven dagen binnenblijven. Wie een groene QR-code krijgt, mag vrij rondreizen.De QR-codes worden gescand op stations en op doorgaande wegen. Sommige inwoners verklaren tegenover persbureau Reuters dat ze zelfs hun QR-code moesten laten zien voordat ze boodschappen mochten doen.Alipay werkt met de Chinese staat samen om het systeem in het hele land te introduceren. Concurrent Tencent ontwikkelt een vergelijkbaar systeem. Dat wordt intussen al getest in de stad Shenzhen.