Amerikaanse inlichtingendienst als de CIA mogen alles wat Europeanen online opslaan doorzoeken, zolang het gaat om data die gelinkt is aan Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit een Europees onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Europees Parlement.

Alles wat je in de cloud bewaart - of het nu gaat om documenten in Apple's iCloud of Google Drive, berichten op Facebook of e-mails - kan door Amerikaanse spionagediensten genre de CIA doorzocht worden, omdat die informatie mogelijk bruikbaar kan zijn in hun strijd tegen terrorisme. Het moet wel gaan om gegevens die gelinkt zijn aan Amerikaanse bedrijven, maar uiteraard zijn het merendeel van de grote technologieconcerns Amerikaans. Dat staat in de Amerikaanse wet op buitenlandse inlichtingen, die al geldt sinds de jaren 70, uitgebreid werd in 2008, en eind 2012 door de Amerikaanse Senaat verlengd is tot 2017.

Dit alles blijkt uit een nieuwe Europese studie getiteld 'Fighting cyber crime and protecting privacy in the cloud', opgemaakt door het Centre d'Etudes sur les Conflits in opdracht van het Europees Parlement.

"Laksheid en cynisme" "Ik vind niet dat iemand met zijn handen aan onze data moet zitten", zegt Sophie in 't Veld, lid van de Nederlandse partij D66 en ondervoorzitster van de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken, in De Standaard. "Door een combinatie van laksheid en cynisme slaagt de Europese Commissie er niet in weerwerk te bieden tegen de Amerikanen. Ik hoop dat een rapport als dit de ogen opent, maar de Commissie wordt nooit snel wakker."

"We hebben Europa al vaker gewezen op de verregaande gevolgen van Amerikaanse wetten voor Europeanen, maar voorlopig heeft dit weinig effect", zegt Willem Debeuckelaer, voorzitter van de Privacycommissie en lid van de Europese werkgroep voor privacy Artikel 29. "Er wordt wel overleg gepleegd over databescherming tussen de Europese Commissie en de Verenigde Staten, maar niet-Amerikanen hebben lang niet dezelfde rechten hebben als Amerikanen om dit soort praktijken aan te vechten. Dat is een oud zeer. Plannen voor meer zeggenschap blijven ook nu in de ijskast zitten."

Amerikaanse inlichtingendienst als de CIA mogen alles wat Europeanen online opslaan doorzoeken, zolang het gaat om data die gelinkt is aan Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit een Europees onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Europees Parlement. Alles wat je in de cloud bewaart - of het nu gaat om documenten in Apple's iCloud of Google Drive, berichten op Facebook of e-mails - kan door Amerikaanse spionagediensten genre de CIA doorzocht worden, omdat die informatie mogelijk bruikbaar kan zijn in hun strijd tegen terrorisme. Het moet wel gaan om gegevens die gelinkt zijn aan Amerikaanse bedrijven, maar uiteraard zijn het merendeel van de grote technologieconcerns Amerikaans. Dat staat in de Amerikaanse wet op buitenlandse inlichtingen, die al geldt sinds de jaren 70, uitgebreid werd in 2008, en eind 2012 door de Amerikaanse Senaat verlengd is tot 2017. Dit alles blijkt uit een nieuwe Europese studie getiteld 'Fighting cyber crime and protecting privacy in the cloud', opgemaakt door het Centre d'Etudes sur les Conflits in opdracht van het Europees Parlement. "Laksheid en cynisme" "Ik vind niet dat iemand met zijn handen aan onze data moet zitten", zegt Sophie in 't Veld, lid van de Nederlandse partij D66 en ondervoorzitster van de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken, in De Standaard. "Door een combinatie van laksheid en cynisme slaagt de Europese Commissie er niet in weerwerk te bieden tegen de Amerikanen. Ik hoop dat een rapport als dit de ogen opent, maar de Commissie wordt nooit snel wakker." "We hebben Europa al vaker gewezen op de verregaande gevolgen van Amerikaanse wetten voor Europeanen, maar voorlopig heeft dit weinig effect", zegt Willem Debeuckelaer, voorzitter van de Privacycommissie en lid van de Europese werkgroep voor privacy Artikel 29. "Er wordt wel overleg gepleegd over databescherming tussen de Europese Commissie en de Verenigde Staten, maar niet-Amerikanen hebben lang niet dezelfde rechten hebben als Amerikanen om dit soort praktijken aan te vechten. Dat is een oud zeer. Plannen voor meer zeggenschap blijven ook nu in de ijskast zitten."