9 op de 10 cio's in de emea-regio zien wel graten in machine learning. 42 procent plant de eerste uitrol van een project of zit in de onderzoeksfase. 26 procent draait al de eerste pilootprojecten rond de technologie. Nog eens 20 procent gebruikt machine learning in sommige afdelingen van het bedrijf en bij 2 procent van de respondenten is machine learning al over het hele bedrijf uitgerold. Dat blijkt uit een onderzoek van service management leverancier ServiceNow bij 500 cio's waarvan ruim 300 binnen Europa.

De technologie wordt door dus wel gesmaakt door de cio, die daar ook het nodige budget voor vrijmaakt. Momenteel zegt 66 procent geen of minimaal budget te hebben voor machine learning. Tegen 2020 voorziet een zelfde 66 procent wél "some or substantial investment" in de technologie. Dat er nu nog maar weinig budget voor bestaat, verklaart allicht ook waarom de cio wél talmt met het klaarstomen van de it-organisatie voor de komst van machine learning.

Nog veel voorbereidend werk

Nog niet de helft (48%) heeft al organisatorische wijzigingen doorgevoerd om machinegedreven business processen te faciliteren. Ook aangepaste taakomschrijvingen van medewerkers om samen te werken met machines, ontbreken nog in de meeste gevallen: 38 procent van de cio's zegt al aanpassingen gedaan te hebben. Een roadmap rond de verdere uitvoering? 37 procent heeft dat. En amper 1 op de 3 cio's heeft al medewerkers aangeworven die de nieuwe vaardigheden rond machine learning meester zijn. Om maar te zeggen dat cio's nog flink wat werk voor de boeg hebben willen ze van machine learning een belangrijk onderdeel in hun it-organisatie maken.

Voor 51 procent van de ondervraagde Europese cio's is machine learning wel een strategisch focusgebied. Ze kijken dan vooral in de richting van beslissingen: of hoe alledaagse routinetaken plaats maken voor geautomatiseerde beslissingen. Cio's hopen via machine learning tot meer accurate én snellere beslissingen te komen. Maar bijna 7 op de 10 cio's denken zo ook tot extra groei te komen. Ook het verbeteren van de competiviteit en het verkleinen van risico's, worden als voordelen van machine learning genoemd.

9 op de 10 cio's in de emea-regio zien wel graten in machine learning. 42 procent plant de eerste uitrol van een project of zit in de onderzoeksfase. 26 procent draait al de eerste pilootprojecten rond de technologie. Nog eens 20 procent gebruikt machine learning in sommige afdelingen van het bedrijf en bij 2 procent van de respondenten is machine learning al over het hele bedrijf uitgerold. Dat blijkt uit een onderzoek van service management leverancier ServiceNow bij 500 cio's waarvan ruim 300 binnen Europa.De technologie wordt door dus wel gesmaakt door de cio, die daar ook het nodige budget voor vrijmaakt. Momenteel zegt 66 procent geen of minimaal budget te hebben voor machine learning. Tegen 2020 voorziet een zelfde 66 procent wél "some or substantial investment" in de technologie. Dat er nu nog maar weinig budget voor bestaat, verklaart allicht ook waarom de cio wél talmt met het klaarstomen van de it-organisatie voor de komst van machine learning.Nog veel voorbereidend werkNog niet de helft (48%) heeft al organisatorische wijzigingen doorgevoerd om machinegedreven business processen te faciliteren. Ook aangepaste taakomschrijvingen van medewerkers om samen te werken met machines, ontbreken nog in de meeste gevallen: 38 procent van de cio's zegt al aanpassingen gedaan te hebben. Een roadmap rond de verdere uitvoering? 37 procent heeft dat. En amper 1 op de 3 cio's heeft al medewerkers aangeworven die de nieuwe vaardigheden rond machine learning meester zijn. Om maar te zeggen dat cio's nog flink wat werk voor de boeg hebben willen ze van machine learning een belangrijk onderdeel in hun it-organisatie maken.Voor 51 procent van de ondervraagde Europese cio's is machine learning wel een strategisch focusgebied. Ze kijken dan vooral in de richting van beslissingen: of hoe alledaagse routinetaken plaats maken voor geautomatiseerde beslissingen. Cio's hopen via machine learning tot meer accurate én snellere beslissingen te komen. Maar bijna 7 op de 10 cio's denken zo ook tot extra groei te komen. Ook het verbeteren van de competiviteit en het verkleinen van risico's, worden als voordelen van machine learning genoemd.