Vreemde titel, net nu Cipal, de Vlaamse ict-dienstverlener voor overheden en nutsbedrijven, een nieuw contract uitschrijft voor de aankoop van mainframecapaciteit? Niet helemaal, gezien de dalende volumes.

Cipal zegt de komende 5 jaar opnieuw mainframecapaciteit nodig te hebben die "alle dagen van het jaar, en de klok rond" beschikbaar is. Het contract met EDS, dat in maart 2004 werd getekend, loopt immers eind augustus af. De nieuwe leverancier moet de hardware leveren, beheren en onderhouden, evenals de nodige systeemsoftware. Als we de specifieke vereisten van Cipal onder de loep nemen - de organisatie vraagt z/OS-capaciteit in 2 logische partities (LPAR's) op IBM zSeries - dan valt het op dat het gevraagde aantal MIPS, de schijfcapaciteit en de gevirtualiseerde tapecapaciteit in de loop van de komende jaren gevoelig dalen.

Dat is opmerkelijk, want Cipal stond jarenlang bekend als belangrijke aanbieder van mainframediensten voor overheden en nutsbedrijven. Het eigen mainframepark kromp echter aanzienlijk toen de Vlaamse overheid in 2004 de installaties van EDS in Nederland verkoos. Cipal-woordvoerder Patrick Roten bevestigt die continue inkrimping. "Maar het gaat niet om schaalverkleining. Noem het modernisering: tegenwoordig geraak je met gewone servers en virtualisatie ook al heel ver. Die trend lijkt ook bij de overheidsdiensten aan de gang. Servers zijn een pak prijsefficiënter dan mainframes en ze vragen ook beduidend minder beheer." Het contract voorziet begin 2012 zelf een opzegmogelijkheid. De waarde van de opdracht is niet bekend, maar zal ongetwijfeld wat lager liggen dan de 10,5 miljoen euro van het aflopende contract met EDS.

Vreemde titel, net nu Cipal, de Vlaamse ict-dienstverlener voor overheden en nutsbedrijven, een nieuw contract uitschrijft voor de aankoop van mainframecapaciteit? Niet helemaal, gezien de dalende volumes. Cipal zegt de komende 5 jaar opnieuw mainframecapaciteit nodig te hebben die "alle dagen van het jaar, en de klok rond" beschikbaar is. Het contract met EDS, dat in maart 2004 werd getekend, loopt immers eind augustus af. De nieuwe leverancier moet de hardware leveren, beheren en onderhouden, evenals de nodige systeemsoftware. Als we de specifieke vereisten van Cipal onder de loep nemen - de organisatie vraagt z/OS-capaciteit in 2 logische partities (LPAR's) op IBM zSeries - dan valt het op dat het gevraagde aantal MIPS, de schijfcapaciteit en de gevirtualiseerde tapecapaciteit in de loop van de komende jaren gevoelig dalen. Dat is opmerkelijk, want Cipal stond jarenlang bekend als belangrijke aanbieder van mainframediensten voor overheden en nutsbedrijven. Het eigen mainframepark kromp echter aanzienlijk toen de Vlaamse overheid in 2004 de installaties van EDS in Nederland verkoos. Cipal-woordvoerder Patrick Roten bevestigt die continue inkrimping. "Maar het gaat niet om schaalverkleining. Noem het modernisering: tegenwoordig geraak je met gewone servers en virtualisatie ook al heel ver. Die trend lijkt ook bij de overheidsdiensten aan de gang. Servers zijn een pak prijsefficiënter dan mainframes en ze vragen ook beduidend minder beheer." Het contract voorziet begin 2012 zelf een opzegmogelijkheid. De waarde van de opdracht is niet bekend, maar zal ongetwijfeld wat lager liggen dan de 10,5 miljoen euro van het aflopende contract met EDS.