Ciblis, officieel Brocade Library Services, is een samenwerking tussen Cipal (intussen omgedoopt tot C-Smart), Universiteit Antwerpen en LRM. In september trok de organisatie aan de alarmbel: omdat de Vlaamse overheid voor het Amerikaanse OCLC kiest in alle Vlaamse bibliotheken, dreigt Ciblis als bibliotheekplatform niet genoeg omzet te halen waardoor het vanaf 2019 verlieslatend zou zijn.

Om de technologie achter Ciblis niet te verliezen opperde voorzitter Nico Cras toen de denkpiste om Ciblis als bedrijf te verkopen.

Die koper is nu gevonden: Cipal Schaubroeck heeft een intentieovereenkomst getekend om de klantencontracten en het personeel over te nemen. Tegelijk sluit het ook een samenwerking met Universiteit Antwerpen om de technologie achter het platform veilig te stellen.

Dat Cipal Schaubroeck de overname doet is geen heel grote verrassing. Het IT-bedrijf is het fusie tussen Schaubroeck NV en Cipal NV, de commerciële tak van de openbare dienstverlener Cipal (vandaag C-Smart). In grote lijnen wordt een dochter (van Cipal, Universiteit Antwerpen en LRM) dus verkocht aan een bedrijf dat voor 50% de dochter is van Cipal.

Cipal Schaubroeck zelf is van plan de software te integreren in haar totaalbenadering voor lokale besturen rond digitale transformatie. Al zal dat voornamelijk buiten Vlaanderen moeten gebeuren, want daarbinnen zullen alle bibliotheken in zee gaan met de Amerikaanse concurrent OCLC.

Zuid-Afrika

Wel krijgt het bedrijf met de overname ook voet aan grond in Zuid-Afrika. Daar draaien, tenminste tot eind 2018, zo'n duizend bibliotheken op de cloudsoftware van Ciblis, goed voor veertig procent van de omzet van het bedrijf.

Ciblis, officieel Brocade Library Services, is een samenwerking tussen Cipal (intussen omgedoopt tot C-Smart), Universiteit Antwerpen en LRM. In september trok de organisatie aan de alarmbel: omdat de Vlaamse overheid voor het Amerikaanse OCLC kiest in alle Vlaamse bibliotheken, dreigt Ciblis als bibliotheekplatform niet genoeg omzet te halen waardoor het vanaf 2019 verlieslatend zou zijn.Om de technologie achter Ciblis niet te verliezen opperde voorzitter Nico Cras toen de denkpiste om Ciblis als bedrijf te verkopen. Die koper is nu gevonden: Cipal Schaubroeck heeft een intentieovereenkomst getekend om de klantencontracten en het personeel over te nemen. Tegelijk sluit het ook een samenwerking met Universiteit Antwerpen om de technologie achter het platform veilig te stellen.Dat Cipal Schaubroeck de overname doet is geen heel grote verrassing. Het IT-bedrijf is het fusie tussen Schaubroeck NV en Cipal NV, de commerciële tak van de openbare dienstverlener Cipal (vandaag C-Smart). In grote lijnen wordt een dochter (van Cipal, Universiteit Antwerpen en LRM) dus verkocht aan een bedrijf dat voor 50% de dochter is van Cipal.Cipal Schaubroeck zelf is van plan de software te integreren in haar totaalbenadering voor lokale besturen rond digitale transformatie. Al zal dat voornamelijk buiten Vlaanderen moeten gebeuren, want daarbinnen zullen alle bibliotheken in zee gaan met de Amerikaanse concurrent OCLC.Zuid-AfrikaWel krijgt het bedrijf met de overname ook voet aan grond in Zuid-Afrika. Daar draaien, tenminste tot eind 2018, zo'n duizend bibliotheken op de cloudsoftware van Ciblis, goed voor veertig procent van de omzet van het bedrijf.